Placki gruszkowe

0 (0 ocen)

Puszyste, słodkie i rumiane - w sam raz dla miłośników słodkich posiłków

Składniki:

  • - Mąka pszenna 2 szklanki
    - Kefir 400 ml
    - Jajko 1 szt.
    - Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
    - Cukier puder 4 łyżki
    - Szczypta soli
    - Gruszki 3 szt.

Placki gruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i szczyptę soli. Dodajmy do tego kefir i jajko. Całość miksujemy.
  • 2. Gruszki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą gruszkę wrzucamy do miski z ciastem i mieszamy dokładnie łyżką.
  • 3. Kładziemy po łyżce ciasta na rozgrzaną i polaną olejem/oliwą z oliwek patelnię i smażymy na rumiano z dwóch stron.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy