Taka porcja witamin, która jest zawarta w tej sałatce niewątpliwie doda nam siły w jesienne, nieraz deszczowe i pochmurne dni. Polecam to zastawienie – tak smakowo, jak i kolorystycznie sałatka zachęca do zjedzenia:).
Składniki:
Składniki:
• 100 gram rukoli,
• 2 średniej wielkości gruszki,
• 2 małe buraczki,
• 50 gram sera gorgonzola,
• 1 pojedynczy filet z kurczaka,
• kilka orzechów laskowych,
• świeżo mielony kolorowy pieprz,
• świeżo mielona sól morska,
• ocet balsamiczny,
• oliwa
Dressing:
• 1,5 łyżki soku z cytryny,
• 2 łyżki oliwy,
• 1 łyżka octu balsamicznego
Gruszkowa sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraczki obieramy, kroimy w cienkie plasterki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy je oliwą i octem balsamicznym. Następnie oprószamy solą, pieprzem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy je w 180°C do miękkości. Gotowe wyjmujemy i studzimy.
Filet kroimy w kostkę, przyprawiamy, smażymy do miękkości i studzimy.
Rukolę przepłukujemy i dokładnie osuszamy.
Orzechy prażymy chwilkę na suchej patelni. Delikatnie zrumienione siekamy na mniejsze części. Gruszki obieramy i kroimy w plasterki. Ser gorgonzola kroimy w kostkę.
Tak przygotowane składniki układamy naprzemiennie na przygotowanych talerzach. Przed podaniem oprószamy przyprawami i skrapiamy mieszaniną octu balsamicznego, oliwy i soku z cytryny
Komentarze