Gruszkowa sałatka

0 (0 ocen)

Taka porcja witamin, która jest zawarta w tej sałatce niewątpliwie doda nam siły w jesienne, nieraz deszczowe i pochmurne dni. Polecam to zastawienie – tak smakowo, jak i kolorystycznie sałatka zachęca do zjedzenia:).

Składniki:

  • Składniki:
    • 100 gram rukoli,
    • 2 średniej wielkości gruszki,
    • 2 małe buraczki,
    • 50 gram sera gorgonzola,
    • 1 pojedynczy filet z kurczaka,
    • kilka orzechów laskowych,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • świeżo mielona sól morska,
    • ocet balsamiczny,
    • oliwa
    Dressing:
    • 1,5 łyżki soku z cytryny,
    • 2 łyżki oliwy,
    • 1 łyżka octu balsamicznego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Buraczki

Gruszkowa sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki obieramy, kroimy w cienkie plasterki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy je oliwą i octem balsamicznym. Następnie oprószamy solą, pieprzem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy je w 180°C do miękkości. Gotowe wyjmujemy i studzimy.
    Filet kroimy w kostkę, przyprawiamy, smażymy do miękkości i studzimy.
    Rukolę przepłukujemy i dokładnie osuszamy.
    Orzechy prażymy chwilkę na suchej patelni. Delikatnie zrumienione siekamy na mniejsze części. Gruszki obieramy i kroimy w plasterki. Ser gorgonzola kroimy w kostkę.
    Tak przygotowane składniki układamy naprzemiennie na przygotowanych talerzach. Przed podaniem oprószamy przyprawami i skrapiamy mieszaniną octu balsamicznego, oliwy i soku z cytryny
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Orzechy Rukola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować