Gruszki w cieście francuskim

4.49 (160 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Efektowne i pyszne. Z dodatkiem syropu z wina są boskie.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - twarde gruszki: 3 sztuki
    - wino półsłodkie: 2 szklanki
    - woda: 0.5 szklanki
    - cukier: 5 łyżek
    - laska cynamonu: 1 sztuka
    - goździki: 4 sztuki
    - ciasto francuskie: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Wina

Gruszki w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Wino, wodę, cukier, cynamon i goździki umieszczamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia.

    W tym czasie obieramy gruszki, /obcinamy nieco dół aby stabilnie stały jeśli trzeba/,
    wkładamy je do gotującego się wina i gotujemy około 20 minut.

    Gruszki wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia.
    Wino nadal gotujemy na małym ogniu, powstanie pyszny, gęsty syrop do gruszek /u mnie trwało to około 20 minut/.

    Kiedy gruszki przestygną, wyciągamy z lodówki ciasto francuskie, rozkładamy je i tniemy od dłuższej strony na cienkie paseczki /u mnie około 0,5cm/.

    Każdą gruszkę starannie zawijamy w ciasto, zaczynamy od dołu.
    Kiedy skończy nam się jeden paseczek doklejamy następny aż cała gruszka zostanie zawinięta w ciasto.

    Gruszki ustawiamy w naczyniu żaroodpornym,
    piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i zapiekamy je około 20 minut.
    Podajemy na talerzykach z syropem z wina.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować