- gruszki (najlepsze są małe gruszki z puszki lub z kompotu): 2 puszki
- ciasto francuskie: 1 opakowanie
- budyń waniliowy (jeśli budyń nie zawiera cukru, należy dodać 2 łyżki): 1 opakowanie
- czekolada mleczna: 1 opakowanie
- masło: 3 łyżki
- fasola (sucha fasola potrzebna jest do wypełnienia tarty podczas pieczenia.): 1 szklanka
Gruszki w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastem francuskim wyklejamy naczynie do tarty, które wcześniej smarujemy masłem. Na wierzchu ciasta wykładamy papier do pieczenia, na nim układamy suchą fasolę. Pieczemy 15 - 20 minut, aż ciasto się zarumieni. Fasolę usuwamy.
2.Przygotować budyń zgodnie z opakowaniem. Do gotowego dodać 2 łyżki masła i dobrze wymieszać. Budyń wyłożyć na cieście.
3.Gruszki przekroić na połówki. Wyłożyć owocami ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem rozpuścić czekoladę i ozdobić nią ciasto.
Komentarze