Gruszki zapiekane w cieście francuskim

4.5 (151 ocen)

bardzo smaczny, szybki deser

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    3 gruszki
    1 jajko
    2 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gruszki zapiekane w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie pokroić na 6 kwadratów. Gruszki opłukać, osuszyć i przekroić na pół. Ponacinać skórkę. Odciąć ogonki i wyciąć z nich gniazdo nasienne. Połówki gruszek układać na wyciętych kwadratach z ciasta francuskiego, tak aby można było gruszkę obkroić z zapasem około 2 cm. Obkrawając dookoła gruszkę pamiętać, żeby na górze wykroić liście. Rozmącić jajko i posmarować nim ciasto francuskie, które wystaje dookoła gruszki. Samą gruszkę posmarować na wierzchu miodem. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 - 30 minut w 180 st C. Smakują na ciepło jak i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować