Gruszka w cieście francuskim

4 (1 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób

Guszka ugotowana w winie z przyprawami korzennymi a potem zapieczona w cieście francuskim.

  • 50 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 gruszki
    op. ciasta francuskiego
    2 szklanki wina półsłodkiego
    1/2 szklanki wody
    5 łyżek cukru
    laska cynamonu
    kilka goździków
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Wina

Gruszka w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki obieramy. Dół gruszki podcinamy aby stabilnie stały.

    Wino z wodą, cukrem goździkami i cynamonem doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy do gotującego się wina na 20 minut (na małym ogniu). Gruszki wyciągamy a wino gotujemy do momentu aż powstanie gęsty syrop.

    Po wystygnięciu gruszek z ciasta francuskiego wycinamy cienkie i długie paski. Każdym paskiem owijamy gruszkę aby zrobć taki płaszcz. Wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st C.

    Podajemy z syropem z wina
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować