Mielone wykonane inaczej, są dużo pulchniejsze i naprawdę smaczniejsze.
50 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 14 sztuk
90 dag mięsa z łopatki
2 jajka
1 duża cebula
2 kajzerki
Sól, pieprz do smaku
Panierka
Bułka tarta
Mąka, 1 jajko
Olej do smażenia
10 dag żółtego sera
Grubo mielone kotlety w podwójnej panierce z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mięso zmielić na grubym sitku. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć. Do miski przełożyć mięso, cebulę, 2 jajka, sól, pieprz do smaku. Wyrobić na gładką masę, uformować kotlety. Obtoczyć w mące, potem w rozkłóconym 1 jajku, następnie w bułce tartej. Olej rozgrzać, smażyć kotlety na rumiany kolor z dwóch stron. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na każdym ułożyć gruby plaster sera, wstawić do gorącego piekarnika na 5 minut aż ser się rozpuści. Podawać z ziemniakami i dowolną surówką.
Porady
1.do panierki z bułki można dodać 2-3 łyżki żółtego sera.
Komentarze