Danie obiadowe rybno-warzywne wymyslone specjalnie dla Was przeze mnie.
Składniki:
łosoś - filet - gruby plaster
sól i pieprz do smaku
sok z połowy cytryny
1 łyzka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
olej - 2 łyżki
4 sztuki podłużnych dużych buraczków
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka oliwy z oliwek
mała cebulka
1 łyżka soku z cytryny
pieprz i sol do smaku
1/4 pęczka natki pietruszki
Grillowany łosoś na buraczkowej łące - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraczki gotujemy w łupinach, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Cebulkę drobniutko siekamy. Ocet balsamiczny mieszamy z oliwą, pieprzem, solą, sokiem z cytryny. Buraczki mieszamy z cebulą i polewamy przygotowanym sosem i ponownie dokładnie mieszamy. Odstawiamy do "przegryzienia się" smaków.
2.Filet z łososia nacieramy solą, pieprzem, suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Odkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie polewamy sokiem z cytryny i grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej z dodatkiem łyżki oleju lub na grillu.
3.Podajemy gotowy filet położony na buraczkowej łące i posypany posiekaną natka pietruszki.
Komentarze