Grillowane quesadillas ze szpinakiem, salami i camembertem

4.49 (168 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne, gorące i chrupiące kanapki w tortilli. Idealna przekąska mogąca z powodzeniem zastąpić danie główne.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - tortilla (razowe placki): 3 sztuki
    - szpinak (mrożony w liściach, nie mielony!): 350 gramów
    - masło: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - czosnek: 1 ząbek
    - ser (Valbon Camemebert): 150 gramów
    - salami (w plastrach): 100 gramów
    - oliwa z oliwek (użyłam oliwy w sprayu): 1 łyżeczka
    - koncentrat pomidorowy: 2 łyżki
    - ketchup (pikantny, np Kotlin): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Quesadilla

Grillowane quesadillas ze szpinakiem, salami i camembertem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • quesadillas 1. Szpinak wrzucić wraz z masłem na patelnię. Rozmrozi się pod wpływem temperatury. Dodać posiekany drobno czosnek. Dusić do całkowitego odparowania. Doprawić solą i pieprzem. Tortille w międzyczasie rozciąć na pół, pokroić ser. Na połówkach umieszczać po 1 łyżce szpinaku, plaster salami i dwa plasterki sera i zamknąć, spłaszczając lekko dłonią. Grillować na spryskanej oliwą powierzchni grilla, z obu stron do momentu pojawienia się brązowych pasków. Podpiekałam na elektrycznym grillu, mając 5 pozycji grzania, grillowałam na 4 i 5 tym po 2 minuty z każdej strony, aż ser zaczął się rozpuszczać. Gotowe można jeszcze przekroić.
  • quesadillas 2. Trójkąty quesadillas podawać z prostym sosem zrobionym na bazie ketchupu i koncentratu.
  • quesadillas 3. * Tortille można również podsmażyć na spryskanej oliwą powierzchni patelni. Nie koniecznie grillowej jeśli takiej nie posiadacie. Efekt będzie taki sam, tylko bez pasków ;)
    * W sezonie można użyć świeżych listków szpinaku, kładąc je bezpośrednio na tortilli, przykrywając resztą składników. Ja użyłam mrożonego, siekanego szpinaku w kostkach (nie całkowicie mielonego !)
    * Zamiast salami można użyć kiełbasy paprykowej chorizo, a zamiast camemberta inny ser, np chedar lub gouda.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować