Grillowane quesadillas ze szpinakiem, salami i camembertem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak wrzucić wraz z masłem na patelnię. Rozmrozi się pod wpływem temperatury. Dodać posiekany drobno czosnek. Dusić do całkowitego odparowania. Doprawić solą i pieprzem. Tortille w międzyczasie rozciąć na pół, pokroić ser. Na połówkach umieszczać po 1 łyżce szpinaku, plaster salami i dwa plasterki sera i zamknąć, spłaszczając lekko dłonią. Grillować na spryskanej oliwą powierzchni grilla, z obu stron do momentu pojawienia się brązowych pasków. Podpiekałam na elektrycznym grillu, mając 5 pozycji grzania, grillowałam na 4 i 5 tym po 2 minuty z każdej strony, aż ser zaczął się rozpuszczać. Gotowe można jeszcze przekroić.
2.Trójkąty quesadillas podawać z prostym sosem zrobionym na bazie ketchupu i koncentratu.
3.* Tortille można również podsmażyć na spryskanej oliwą powierzchni patelni. Nie koniecznie grillowej jeśli takiej nie posiadacie. Efekt będzie taki sam, tylko bez pasków ;)
* W sezonie można użyć świeżych listków szpinaku, kładąc je bezpośrednio na tortilli, przykrywając resztą składników. Ja użyłam mrożonego, siekanego szpinaku w kostkach (nie całkowicie mielonego !)
* Zamiast salami można użyć kiełbasy paprykowej chorizo, a zamiast camemberta inny ser, np chedar lub gouda.
Komentarze