Ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makaronów, chociaż wymaga trochę więcej czasu. Wyśmienite, sycące i kolorowe danie. Coś dla miłośników zapiekanek i kuchni włoskiej.
1 godz. 20 min
Składniki:
12 rurek Canelloni
300g mrożonego szpinaku
ser camembert
cebula
4 łyżki śmietany (najlepiej Rama Cremefine)
starty żółty ser
oliwa z oliwek
Sos:
I wariant:
Fix Spagetthi Bolognese Knorr
II wariant:
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
szklanka bulionu
1/2 szklanki wody
2-3 łyżki mąki pszennej
przyprawy takie jakie lubimy
Cannelloni ze szpinakiem i camembertem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Cannelloni wrzuć na niecałe 3 minuty do wrzącej osolonej wody.
2. Sos
Fix rozpuść w szklance wody i zagotuj.
lub
Do gotującego się bulionu dodaj koncentrat pomidorowy. W 1/2 szklance wody rozmieszaj mąkę, dodaj do bulionu i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Cały czas mieszaj. Pod koniec doprawić ulubionymi przyprawami.
Gotowy sos odkładamy.
3.Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie. Dodaj rozmrożony szpinak i smaż przez 5 minut, cały czas mieszając.
4.Do szpinaku dodaj pokrojony w kostkę camembert. Gdy ser delikatnie się roztopi dodaj śmietanę i dopraw solą i pieprzem.
5.Przestudzoną masę nadziej makaron (najlepiej użyć do tego małej łyżeczki) i układaj w naczyniu żaroodpornym. Gotowe cannelloni zalej Fixem lub sosem i posyp startym serem.
Komentarze