Grillowana wieprzowina z bakłażanem

0 (0 ocen)

  • 50 min

domowe grillowanie na grillu elektrycznym

  • 50 min

Składniki:

  • 700 g mięsa wieprzowego (szynka,łopatka)
    100 ml wina czerwonego półwytrawnego
    3 łyżki oliwy
    szczypta chili
    1 łyżka miodu
    pół łyżeczki kolendry
    pół łyżeczki pieprzu
    2 łyżki octu winnego

    1 bakłażan
    1 pomidor
    pół ogórka
    natka pietruszki
    koperek
    ziemniaki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grillowana wieprzowina z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 700 g mięsa wiy 1. Mięso umyć osuszyć, pokroić w plastry, rozbić trochę młotkiem, nie za mocno.
    Kolendrę utłuc w moździeżu z pieprzem, dodać oliwę, ocet, sól, pieprz, miód, wino, wymieszać i zwilżyć wszystkie plastry układając je w naczyniu. Zalać resztą marynaty. Odstawić na kilka do kilkunastu godzin.
    Bakłażan pokroić w plastry, posolić i odstawić na godzinę, w tym czasie przygotować ziemniaki.
    Ustawić grill elektryczny, ułożyć mięso, bakłażana wypłukać i osuszyć, również ułożyć na grilu.
    Bakłażana i mięso zwilżać oliwą i piec z obu stron. Bakłażan upiecze sie wcześniej wiec można go położyć na mięsie by nie stygł i piec jeszcze trochę.

    Podać z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem. Mięso przykryte bakłażanem udekorować pomidorem i ogórkiem, resztę bakłazana ułożyć na talerzu jako dodatek do obiadu, udekorować natką.

Porady

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować