Grillowana jagnięcina z pure z batatów oraz szpinakiem

  • wyświetlono: 155 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszne, kolorowe i zdrowe danie z jagnięcina, pure z batata, szpinakiem oraz chipsami z jarmużu

10533453_606551092790890_2145939205476450569_n
  • 60min

Składniki

450 g kotlecików z jagnięciny ( lamb chops)
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka sosu miętowego do jagnięciny
sól i pieprz do smaku

1 opakowanie mrożonego szpinaku (Szpinak liście)
2 łyżki świeżego posiekanego koperku
3 ząbki czosnku
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oleju rzepakowego

600 g obranych batatów
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka mielonej kolendry
sól i pieprz
3 cebulki wiosenne razem ze szczypiorkami

jarmuż
olej rzepakowy

foremka w kształcie serca






Sposób przygotowania przepisu:

Grillowana jagnięcina z pure z batatów oraz szpinakiem

  • image-278nnge1. Umyte, osuszone papierowym ręcznikiem kotleciki nacieramy sola, pieprzem, sosem miętowym oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wstawiamy do lodówki.

    Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojona w paski cebule, lekko ja zrumieniamy. Do zrumienionej cebuli dodajemy opakowanie mrożonego szpinaku , dusimy na małym ogniu aż szpinak się całkowicie rozmrozi. Potem dodajemy koperek, przeciśnięte ząbki czosnku. pastę z trawy cytrynowej oraz jogurt, Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Smażmy wszystko przez około 5-8 minut. Woda powinna odparować a szpinak powinien być dosyć gesty.

    Jagnięcinę układamy na ruszcie i wstawiamy do piecyka z grillem. Grillujemy jakieś 20-30 minut, od czasu do czasu odwracamy na druga stronę.
  • image-0go7umb2. Bataty kroimy w dużą kostkę, zalewamy woda, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Ugotowane bataty odcedzamy, dodajemy łyżeczkę masła, kolendrę, sol i pieprz. Robimy pure.
    Cebulki ze szczypiorkami drobniutko kroimy i zrumieniamy na łyżce oleju .
    Jarmuż myjemy, osuszamy , skrapiamy delikatnie olejem i wstawiamy do nagrzanego piecyka lub gofrownicy, pieczemy przez około 8 minut.
    Na talerzu kładziemy foremkę, nakładamy najpierw szpinak, dość mocno go zbijamy, potem nakładamy pure z batatów, wyciągamy delikatnie foremkę i posypujemy szpinak z pure z batatów zrumieniona cebulka.
    Obok układamy kotleciki oraz upieczony jarmuż .

Porady

Zamiast szpinaku mrożonego można użyć świeżego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiszpinakbatatyprzepis_z_olejem_rzepakowymjagnięcina

Komentarze

Podobne przepisy

Nuggetsy i frytki z batatów

Dodane przez: dora_kg

Nuggetsy z frytkami z batatów oraz sosem...

Smaczna i nietypowa kolacja

Jagnięcina z fasolką szparagową

Dodane przez: grumko

Jagnięcina z fasolką szparagową

Przepis z kuchni gruzińskiej

FASOLKA po BRETOŃSKU z dodatkiem kurczakiem oraz szpinaku

Dodane przez: kiciax1

FASOLKA po BRETOŃSKU z dodatkiem kurczaka...

To pyszne, rozgrzewające i syte...

Grillowana pierś z kurczaka ze szpinakiem

Dodane przez: Gregorhspeed

Grillowana pierś z kurczaka ze szpinakiem

Smaczne ,proste i szybkie w przygotowaniu...

Frytki z batatów

Dodane przez: AnkaFiranka

Frytki z batatów

Frytki po upieczeniu mają inna...

Jagnięcina w garnku rzymskim

Dodane przez: Kuchnia Ilony

Jagnięcina z ziemniakami i fenkułem w tymianku

Bardzo smaczny obiad, w cudownym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE