Grillowana jagnięcina z pure z batatów oraz szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte, osuszone papierowym ręcznikiem kotleciki nacieramy sola, pieprzem, sosem miętowym oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wstawiamy do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojona w paski cebule, lekko ja zrumieniamy. Do zrumienionej cebuli dodajemy opakowanie mrożonego szpinaku , dusimy na małym ogniu aż szpinak się całkowicie rozmrozi. Potem dodajemy koperek, przeciśnięte ząbki czosnku. pastę z trawy cytrynowej oraz jogurt, Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Smażmy wszystko przez około 5-8 minut. Woda powinna odparować a szpinak powinien być dosyć gesty.
Jagnięcinę układamy na ruszcie i wstawiamy do piecyka z grillem. Grillujemy jakieś 20-30 minut, od czasu do czasu odwracamy na druga stronę.
2.Bataty kroimy w dużą kostkę, zalewamy woda, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Ugotowane bataty odcedzamy, dodajemy łyżeczkę masła, kolendrę, sol i pieprz. Robimy pure.
Cebulki ze szczypiorkami drobniutko kroimy i zrumieniamy na łyżce oleju .
Jarmuż myjemy, osuszamy , skrapiamy delikatnie olejem i wstawiamy do nagrzanego piecyka lub gofrownicy, pieczemy przez około 8 minut.
Na talerzu kładziemy foremkę, nakładamy najpierw szpinak, dość mocno go zbijamy, potem nakładamy pure z batatów, wyciągamy delikatnie foremkę i posypujemy szpinak z pure z batatów zrumieniona cebulka.
Obok układamy kotleciki oraz upieczony jarmuż .
Komentarze