Grillowana jagnięcina z pure z batatów oraz szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne, kolorowe i zdrowe danie z jagnięcina, pure z batata, szpinakiem oraz chipsami z jarmużu

  • 60 min

Składniki:

  • 450 g kotlecików z jagnięciny ( lamb chops)
    4 ząbki czosnku
    1 łyżeczka sosu miętowego do jagnięciny
    sól i pieprz do smaku

    1 opakowanie mrożonego szpinaku (Szpinak liście)
    2 łyżki świeżego posiekanego koperku
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki jogurtu greckiego
    1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżka oleju rzepakowego

    600 g obranych batatów
    1 łyżeczka masła
    1 łyżeczka mielonej kolendry
    sól i pieprz
    3 cebulki wiosenne razem ze szczypiorkami

    jarmuż
    olej rzepakowy

    foremka w kształcie serca






Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grillowana jagnięcina z pure z batatów oraz szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-278nnge 1. Umyte, osuszone papierowym ręcznikiem kotleciki nacieramy sola, pieprzem, sosem miętowym oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wstawiamy do lodówki.

    Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojona w paski cebule, lekko ja zrumieniamy. Do zrumienionej cebuli dodajemy opakowanie mrożonego szpinaku , dusimy na małym ogniu aż szpinak się całkowicie rozmrozi. Potem dodajemy koperek, przeciśnięte ząbki czosnku. pastę z trawy cytrynowej oraz jogurt, Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Smażmy wszystko przez około 5-8 minut. Woda powinna odparować a szpinak powinien być dosyć gesty.

    Jagnięcinę układamy na ruszcie i wstawiamy do piecyka z grillem. Grillujemy jakieś 20-30 minut, od czasu do czasu odwracamy na druga stronę.
  • image-0go7umb 2. Bataty kroimy w dużą kostkę, zalewamy woda, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Ugotowane bataty odcedzamy, dodajemy łyżeczkę masła, kolendrę, sol i pieprz. Robimy pure.
    Cebulki ze szczypiorkami drobniutko kroimy i zrumieniamy na łyżce oleju .
    Jarmuż myjemy, osuszamy , skrapiamy delikatnie olejem i wstawiamy do nagrzanego piecyka lub gofrownicy, pieczemy przez około 8 minut.
    Na talerzu kładziemy foremkę, nakładamy najpierw szpinak, dość mocno go zbijamy, potem nakładamy pure z batatów, wyciągamy delikatnie foremkę i posypujemy szpinak z pure z batatów zrumieniona cebulka.
    Obok układamy kotleciki oraz upieczony jarmuż .

Porady

Zamiast szpinaku mrożonego można użyć świeżego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki) Jagnięcina Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować