Grahamowe ciasteczka z dżemem

0 (0 ocen)

  • 35 min

Takie pyszne ciasteczka polecam upiec na drugie śniadanie. Są bardzo chrupiące i zdecydowanie zdrowsze od kupnych. Pysznie smakują posmarowane dżemem i podane z mlekiem. Zapraszam:)

  • 35 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki graham pszennej
    15 dag masła lub margaryny
    4 łyżki cukru trzcinowego
    2 łyżki miodu prawdziwego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    1 łyżka suszonego berberysu
    1 łyżka suszonej morwy białej

    Dodatkowo:
    mąka graham pszenna do posypania stolnicy
    pół słoiczka dżemu z czarnego bzu
    pół słoiczka dżemu z rokitnika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Grahamowe ciasteczka z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki i lekko spłaszczamy formując ciasteczka.
  • 2. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut do zrumieniania.
  • 3. Upieczone ciasteczka studzimy, nakładamy porcje dżemu i podajemy.
  • 4. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi około 25 ciastek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować