Ciasteczka z dżemem

4.49 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Bardzo lubimy ciasteczka, które mają jakiś dodatek. Czy to dżem, powidła, krem lub marcepan, ważne żeby coś było. Te są maślane z dżemem malinowym. Kruche i pyszne.

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
    250 g masła
    120 g cukru
    1 jajko
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    szczypta soli
    dżem malinowy
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Dżemy

Ciasteczka z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
    Wszystkie składniki razem zagnieść na jednolite ciasto. Uformować wałek, owinąć folią spożywczą i włożyć na około 60 minut do lodówki.
    Ciasto na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Wykrawać foremkami całymi i z dziurką w równych ilościach, tak by ciasteczka były do pary. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach około 7-8 minut. Ostudzić.
    Na całym ciasteczku nałożyć dżem i przykryć ciasteczkiem z dziurką lekko dociskając. Oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować