Gotowany sernik z pierniczkami - świąteczny

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sernik gotowany na biszkopcie to najłatwiejszy z możliwych w przygotowaniu serników. Z okazji świąt idealnym dodatkiem są pierniczki lukrowane. Delikatne ciasto biszkoptowe przełożone masą serową i piernikami, wykończone polewą kakaową.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt na formę o wymiarach 25 x 35 cm

    jajka 5
    cukier 3/4 szklanki
    mąka pszenna 3/4 szklanki
    kakao 1/3 szklanki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka

    Składniki:

    ser biały twarogowy półtłusty lub tłusty 1.5 kg zmielony dwukrotnie
    masło 200 g
    cukier 1 szklanka
    mleko 1/2 szklanki
    budyń śmietankowy 2 x 40 g
    cukier waniliowy 16 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Piernik Desery

Gotowany sernik z pierniczkami - świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Starannie oddzielić białka od żółtek, jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać partiami cukier. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, do połączenia się składników zmiksować na niskich obrotach miksera. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao, przesiać przez sito, wymieszać delikatnie za pomocą łopatki. Biszkopt piec w czasie 40 minut w temperaturze 170 °C. Upieczone ciasto zrzucić z wysokości maksymalnie 50 cm na blat, w formie pozostawić do całkowitego wystudzenia.

    W garnku z grubym dnem rozpuścić masło z cukrem, cukrem waniliowym. Podgrzewać na małym ogniu, do całkowitego rozpuszczenia cukru i masła. Ser twarogowy zmielić dwukrotnie. Zmielony ser dodać do garnka, po chwili zacznie się rozpuszczać, mieszać co jakiś czas. Mleko wymieszać z budyniem, dodać do masy serowej, doprowadzić do zagotowania, cały czas mieszając. Masa będzie gotowa, kiedy zacznie pyrkać, wtedy należy garnek zdjąć z palnika. Biszkopt podzielić na dwa blaty. Formę wyłożyć folią spożywczą na dnie umieścić ciasto na nie ułożyć pierniczki, całość zalać gorącą masą serową ułożyć górną część ciasta biszkoptowego. Pozostawić do ostudzenia. Wierzch sernika wykończyć polewą kakaową. Schłodzić najlepiej całą noc, przechowywać w lodówce.

    Polewa czekoladowa

    masło 100 g
    cukier 100 g
    mleko 3 łyżki
    kakao 35 g
    W rondlu umieścić masło, cukier i mleko całość podgrzać na małej mocy palnika do momentu rozpuszczenia cukru. Wówczas dodać kakao, wymieszać a rondel zdjąć z palnika. Wystudzone ciasto z wierzchu polać polewą.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować