Gotowane klopsiki

5 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jadałam je chętnie już w dzieciństwie.

Składniki:

  • ● 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
    ● 2 jajka
    ● łyżeczka vegety
    ● 2 kostki rosołowe
    ● 1/2 pietruszki
    ● marchewka
    ● 1/4 selera
    ● 1/3 pora
    ● liść laurowy
    ● pieprz
    ● 3 ziarna ziela angielskiego
    ● 15 dag śmietany 12-proc.
    ● 2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gotowane klopsiki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do 1 l wody wkruszamy
    kostki i zagotowujemy. Warzywa
    obieramy, myjemy
    i kroimy w cienkie paski.
    Wkładamy do wywaru z liściem
    i zielem. Gotujemy, aż
    warzywa zmiękną.
  • 2. Mięso mieszamy z jajkami.
    Doprawiamy vegetą i pieprzem.
    Formujemy małe
    klopsy. Gotujemy w wywarze
    ok. 15 minut na małym ogniu.
    Zagęszczamy mąką wymieszaną
    z 1/2 szklanki wody.
    Gotujemy kilka minut. Zabielamy
    śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować