Gotowane klopsiki z indyka w sosie śmietanowo – grzybowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapach takiego domowego obiadu roznosi się po całym domu. Uwielbiam dodatek leśnych grzybów w połączeniu z mięsem. Tym razem postawiłam na delikatne mięso z indyka.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
    1 cebula
    3 jajka
    3 łyżki bułki tartej
    Sól
    Pieprz
    ½ pęczka natki pietruszki
    500 ml bulionu drobiowego
    1 łyżeczka suszonej włoszczyzny
    Garść suszonych leśnych grzybów
    200 g pieczarek
    200 g śmietany 18%
    1,5 łyżki mąki ryżowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gotowane klopsiki z indyka w sosie śmietanowo – grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszony grzyby zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 20 minut. Pieczarki kroimy w ćwiartki lub półplasterki. Przesmażamy je na patelni. Mięso mielone wyrabiamy z posiekaną natką pietruszki i cebulą. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy małe klopsiki. W garnku zagotowujemy bulion drobiowy, wsypujemy dodatkowo suszoną włoszczyznę. Do gotującego się bulionu wkładamy klopsiki. Gotujemy na wolnym ogniu. Do garna przekładamy pieczarki oraz odsączone grzyby leśne. Gotujemy około 20 minut. Pod koniec gotowania odlewamy pół szklanki bulionu. Mieszamy go z e śmietaną i mąką. Ponownie przelewamy do mięsa i gotujemy jeszcze kilka minut aby sos delikatnie zgęstniał. Podajemy z kluseczkami lub ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować