Klopsiki z ryżem i pietruszką gotowane na parze

4.49 (185 ocen)

  • 15 min

Klopsiki mięsne z ryżem i pietruszką polecam dla osób, którzy muszą stosować niskokaloryczną dietę.

  • 15 min

Składniki:

  • 20 dag mięsa mielonego z szynki,
    1 jajko,
    sól i pieprz do smaku,
    50 g ryżu parboiled,
    2 łyżki natki pietruszki,
    1/2 łyżeczki kurkumy,
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Klopsiki z ryżem i pietruszką gotowane na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mielonego mięsa dodać 1/2 łyżki kurkumy, doprawić solą i pieprzem, wbić jajko, wsypać 1/2 woreczka ryżu i dokładnie wymieszać. Dodać posiekana natkę pietruszki, Formujemy małe klopsiki, które układamy w pojemniku parowara, następnie w miejsce na zioła wsypujemy zioła prowansalskie, które podczas gotowania będą wydzielać swój specyficzny zapach i aromat. Klopsiki gotujemy na parze ok. 20 minut, jeśli uważamy, że ryż jeszcze nie jest miękki możemy przedłużyć czas gotowania. Klopsiki podajemy z sosem śmietankowo-pietruszkowym.

Porady

Klopsiki mięsne z ryżem i pietruszką polecam osobom chorym na nadciśnienie, z wysokim poziomem cholesterolu, są lekkostrawne, zawierają mało tłuszczu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować