Górka cielęca krótko pieczona

4.56 (9 ocen)

  • 25 min
  • Dla 6 osób

Górka cielęca to inaczej schab z cielęciny, mięso bardzo kruche i delikatne, więc oprócz soli i pieprzu nie używam innych przypraw by nie zagłuszyć maślanego smaku cielęciny.
Zrobiłam po raz pierwszy ale udany, polecam :)

  • 25 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • górka cielęca z kością ok 1 kg
    sól, pieprz mielony
    masło klarowane do zrumienienia
    1,5 szklanki bulionu warzywnego
Wystaw ocenę:

4.56 (9 ocen)

Zobacz również:

Schab pieczony

Górka cielęca krótko pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć w ręczniku papierowym, ponacinać blisko kości, lekko przyprawić solą i pieprzem i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
    Po tym czasie zrumienić z każdej strony na rozgrzanym maśle aby zamknąć pory, ułożyć w wysmarowanej masłem brytfannie, podlać połową bulionu i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec ok. 50 minut, w miarę potrzeby podlewać pozostałym bulionem.
    Po wyjęciu pozostawić na 10 minut aby mięso odpoczęło.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cielęcina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować