Górka cielęca to inaczej schab z cielęciny, mięso bardzo kruche i delikatne, więc oprócz soli i pieprzu nie używam innych przypraw by nie zagłuszyć maślanego smaku cielęciny.
Zrobiłam po raz pierwszy ale udany, polecam :)
25 min
Dla 6 osób
Składniki:
górka cielęca z kością ok 1 kg
sól, pieprz mielony
masło klarowane do zrumienienia
1,5 szklanki bulionu warzywnego
Górka cielęca krótko pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć w ręczniku papierowym, ponacinać blisko kości, lekko przyprawić solą i pieprzem i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie zrumienić z każdej strony na rozgrzanym maśle aby zamknąć pory, ułożyć w wysmarowanej masłem brytfannie, podlać połową bulionu i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec ok. 50 minut, w miarę potrzeby podlewać pozostałym bulionem.
Po wyjęciu pozostawić na 10 minut aby mięso odpoczęło.
Smacznego :)
Komentarze