Potrawka cielęca

  • wyświetlono: 442 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Delikatna potrawka cielęca smakuje lekko z białym winem idealna na miłą rodzinna kolacje.

PolskaGotuje
  • 3 porcje
  • Średni

Składniki

- cielęcina: 600 gramów
- pieczarki lub borowiki: 200 gramów
- szalotki: 4 sztuki
- żółtka: 3 sztuki
- goździki: 6 sztuk
- marchew: 2 sztuki
- por: 1 sztuka
- seler: 0.5 sztuki
- sól do smaku: 1 szczypta
- pieprz: 1 szczypta
- cebula: 1 szczypta
- bulion: 1 litr
- masło: 5 łyżek
- mąka: 2 łyżki
- sok z cytryny: 0.5 sztuki
- listki laurowe: 2 sztuki
- natka pietruszki gałązki: 3 sztuki
- świezy tymianek gałązki: 3 sztuki
- śmietana 18%: 150 mililitrów
- ziele angielskie: 3 sztuki

Sposób przygotowania przepisu:

Potrawka cielęca

  • 1. Mieso osuszone pokroić w kostke. Na patelni rozgrzac 2 łyzki masła, wrzucic mięso i podsmażyć na złoty kolor. Posolic, oprószyć pieprzem. Przełozyc do garnka i wlać bulion.
  • 2. Marchewki, por seler obrać, oplukac pokroic na kawalki, dodać do mięsa. Cebule obrac i naszpikować goździkami. Dodac mieszanke zioł. gotowac wszystko na małym ogniu ok. 40 minut.
  • 3. Szalotki obrac, pieczarki/borowiki pokroic na ćwiartki. Pozostałe masło rozpuscic na patelni, wrzucic cebulki i grzyby. Jesli to beda borowiki to przyryc i dusic ok 30 minut, w przypadku pieczarek przykryc i dusic ok 10 minut.
  • 4. Mieso wyjąc z bulionu, oproszyc maka i wlozyc do garnka z grzybami. bulion przecedzic i odlać ok 500ml wlac do grzybów. Pozostawic na małym ogniu.
  • 5. Rozetrzec zółtka. Potrawke zdjac z ognia, zaciagnac smietana a nastepnei zółtkami. Doprawic sokiem z cytryny, pieprzem. Wymieszac, podgrzac ale nie zagotowac.
  • Potrawka cielęca6. Podawać z grzankami usmażonymi na patelni na maśle. Do tego wino o zdecydowanym smaku i gotowe;) Taka delikatna cielecina idealnie pasuje na kolacje lub obiad w rodzinnym gronie w Wielkanoc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Wielkanocobiadwiosnajesieńcielęcinakonkurs2010drpotrawkaęcina

Komentarze

Podobne przepisy



Bitki cielęce ze szparagami

Dodane przez: Martyna1991

Bitki cielęce ze szparagami

Bardzo delikatne , kruche mięso...

image-0vh1fnq

Dodane przez: Magster

GULASZ CIELĘCY Z PIECZARKAMI

Podawany z kluskami śląskimi lub...

Kiełbaski cielęco-szpinakowe

Dodane przez: Martyna1991

Kiełbaski cielęco-szpinakowe

Delikatne , rozpływające się w...

Gulasz z szynki wieprzowej , mostku cielęcego i warzyw

Dodane przez: Martyna1991

Gulasz wieprzowo-cielęcy

Delikatne,kruche i soczyste kawałki...

Pieczeń cielęca

Dodane przez: Ola1984

Pieczeń cielęca w maśle ziołowym

Cielęcina to jedno ze smaczniejszych...

image-0bl2tqs

Dodane przez: Magster

KLOPSY CIELĘCE W SOSIE PIECZARKOWYM

Podane z kaszą smakują znakomicie.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE