Pieczona wątróbka cielęca lub drobiowa

4.5 (170 ocen)

  • 50 min

Bardzo zdrowy obiad.

  • 50 min

Składniki:

  • 600 g wątróbki
    4 winne jabłka
    2 cebule
    2 łyżki suszonego majeranku
    200 ml bulionu warzywnego
    Sok z 1 pomarańczy
    1 łyżeczka mąki kukurydzianej
    Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
    Natka pietruszki do ozdoby
    Dodatki
    4 małe ziemniaki
    4 duże buraki
    Szklanka mleka
    Sok z ½ cytryny
    Łyżka nasion kminku
    Sól i biały pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Pieczona wątróbka cielęca lub drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbki myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w plastry. Umyte jabłka ze skórką kroimy w ósemki, a obraną cebulę w piórka. Wszystkie składniki wkładamy do miski z przyprawami, bulionem, sokiem z pomarańczy i mąką. Dokładnie mieszamy i wkładamy do worka pieczeniowego, zamykamy klipsem i robimy na górnej powierzchni worka parę nakłuć wykałaczką. Wkładamy do piekarnika (200°C) na 35 minut.
    Jednocześnie w piekarniku pieczemy oczyszczone ziemniaki w mundurkach, zawinięte szczelnie w folię aluminiową.
    Ugotowane lub upieczone buraki schładzamy, obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce. Do garnka wkładamy buraki, kminek i mleko oraz sok z cytryny; mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Doprawiamy do smaku.
    Wątróbkę podajemy z upieczonymi ziemniakami i buraczkami.

Porady

Wątróbka jest również pyszna na zimno jako dodatek do pieczywa z kiszonym lub konserwowym ogórkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Podroby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować