600 g wątróbki
4 winne jabłka
2 cebule
2 łyżki suszonego majeranku
200 ml bulionu warzywnego
Sok z 1 pomarańczy
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Natka pietruszki do ozdoby
Dodatki
4 małe ziemniaki
4 duże buraki
Szklanka mleka
Sok z ½ cytryny
Łyżka nasion kminku
Sól i biały pieprz do smaku
Pieczona wątróbka cielęca lub drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbki myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w plastry. Umyte jabłka ze skórką kroimy w ósemki, a obraną cebulę w piórka. Wszystkie składniki wkładamy do miski z przyprawami, bulionem, sokiem z pomarańczy i mąką. Dokładnie mieszamy i wkładamy do worka pieczeniowego, zamykamy klipsem i robimy na górnej powierzchni worka parę nakłuć wykałaczką. Wkładamy do piekarnika (200°C) na 35 minut.
Jednocześnie w piekarniku pieczemy oczyszczone ziemniaki w mundurkach, zawinięte szczelnie w folię aluminiową.
Ugotowane lub upieczone buraki schładzamy, obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce. Do garnka wkładamy buraki, kminek i mleko oraz sok z cytryny; mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Doprawiamy do smaku.
Wątróbkę podajemy z upieczonymi ziemniakami i buraczkami.
Porady
Wątróbka jest również pyszna na zimno jako dodatek do pieczywa z kiszonym lub konserwowym ogórkiem.
Komentarze