Grzybowa chlebianka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Grzybowa, aromatyczna zupa. Dobry sposób aby wykorzystać czerstwy chleb.

  • 60 min

Składniki:

  • 5 suszonych grzybów
    kość schabowa, skórka z wędzonego boczku
    2 ziemniaki
    pół marchewki
    4 kromki razowego chleba wieloziarnistego
    pół litra mleka
    1,5 litra wody
    Przyprawy: pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa uniwersalna., nać selera

Grzybowa chlebianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć na noc. Z kości schabowej i skórki ugotować wywar. Dodać listek, ziele pieprz. Chleb pokruszyć jak najdrobniej namoczyć w mleku.
  • 2. Grzyby pokroić w paski i wraz z wodą w której się moczyły dodać do gotującego wywaru. Marchewkę i pietruszkę pokroić i dodać. Następnie ziemniaki.
  • 3. Dodać rozmoczony chleb. Gotować aż wszystko będzie miękkie.Wyjąć skórkę z boczku. Mięso z kości obrać i dodać do zupy. Posypać natką selera i gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy