Gołębie w sosie musztardowym

4.5 (187 ocen)

Pyszne faszerowane mięsko na niedzielny obiadek :)

Składniki:

  • 2 młode golębie wypatroszone, oskubane, opalone (każdy około 300 g)

    Do natarcia gołębi:
    sól
    pieprz czarny mielony
    papryka słodka mielona

    Farsz:
    70 g oczyszczonych pieczarek
    1/2 białej cebuli (25 g)
    50 g ugotowanej kaszy jaglanej
    1 łyżeczka estragonu suszonego
    przyprawa uniwersalna lub sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    1 łyżeczka musztardy chrzanowej
    1 małe jajko
    1 łyżeczka bułki tartej
    1 łyżka oleju

    Sos:
    3 szklanki wody
    2 łyżki musztardy chrzanowej
    1 kostka mięsna (na 1/2 L wody)
    4 ziarenka ziela angielskiego
    1 pokruszony liść laurowy
    1 łyżka majeranku suszonego
    przyprawa uniwersalna lub sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    cukier do smaku
    2 łyżki oleju
    3 łyżki śmietany 12%
    5 łyżeczek mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Musy Dania główne Sos musztardowy

Gołębie w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołębie w sosie musztardowym 1. Gołębie umyć i wysuszyć. Natrzeć obficie solą, pieprzem i papryką. Włożyć do lodówki na około 12 godzin.
    Na farsz rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę, drobno pokrojone pieczarki, wsypać esrtagon. Dusić 10 min, często mieszając. Wystudzić. Do pieczarek dodać kaszę jaglaną, musztardę, jajko, bułkę tartą - wymieszać. Przygotowany farsz doprawić do smaku.
  • Gołębie w sosie musztardowym 2. Gołębie wyjąć z lodówki, wypełnić farszem i szczelnie spiąć wykałaczkami (ewentualnie zaszyć). W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju (przeznaczone na sos) - zrumienić nafaszerowane gołębie, zaczynając od strony piersi. Następnie wlać 2 i 1/2 szklanki wody, dodać kostkę mięsną, ziele angielskie, liść laurowy i majeranek. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować około 30 min (do miękkości). Pozostałą ilość wody (1/2 szklanki), śmietanę, musztardę i mąkę dokładnie wymieszać - wlać do ugotowanych gołębi. Całość ponownie doprowadzić do wrzenia, delikatnie mieszając. Chwilę gotować i przyprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować