Gołębie w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gołębie umyć i wysuszyć. Natrzeć obficie solą, pieprzem i papryką. Włożyć do lodówki na około 12 godzin.
Na farsz rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę, drobno pokrojone pieczarki, wsypać esrtagon. Dusić 10 min, często mieszając. Wystudzić. Do pieczarek dodać kaszę jaglaną, musztardę, jajko, bułkę tartą - wymieszać. Przygotowany farsz doprawić do smaku.
2.Gołębie wyjąć z lodówki, wypełnić farszem i szczelnie spiąć wykałaczkami (ewentualnie zaszyć). W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju (przeznaczone na sos) - zrumienić nafaszerowane gołębie, zaczynając od strony piersi. Następnie wlać 2 i 1/2 szklanki wody, dodać kostkę mięsną, ziele angielskie, liść laurowy i majeranek. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować około 30 min (do miękkości). Pozostałą ilość wody (1/2 szklanki), śmietanę, musztardę i mąkę dokładnie wymieszać - wlać do ugotowanych gołębi. Całość ponownie doprowadzić do wrzenia, delikatnie mieszając. Chwilę gotować i przyprawić do smaku.
Komentarze