Gołąbki z ryżem, mięsem oraz pure z selera naciowego

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Gołąbki z dodatkiem pure z selera naciowego to moja propozycja na pyszny obiad :)

  • 2 godz.

Składniki:


  • 3 woreczki ugotowanego ryżu
    1 duża kapusta
    700 g mięsa mielonego wołowego
    500 g mięsa mielonego wieprzowego
    1 cebula
    6 ząbków czosnku
    5 łodyg selera naciowego
    4 listki laurowe
    1 łyżka ziół prowansalskich
    1 łyżka suszonego lubczyku
    1 łyżka suszonego majeranku
    1 łyżka suszonego oregano
    1 łyżeczka ostrej, suszonej papryki
    sol i pieprz do smaku
    4 łyżki oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z ryżem, mięsem oraz pure z selera naciowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1gmy8v7 1. Cebule pokroić w piórka, umyte łodygi selera przeciąć wzdłuż na pół, potem pokroić na male kawałeczki. Na patelni rozgrzać olej, na gorący olej wrzucić cebule oraz pokrojone korzenie selera, zrumienić, dolać pół szklanki wody i dusić razem około 7 minut. Po tym czasie zmiksować blenderem na pure.
  • image-12yo2if 2. Mieso przysmażyć na rozgrzanych dwóch łyżkach oleju, dodać przyprawy, listki laurowe oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszać wszystko razem, na końcu dodać pure z cebuli i selera. Doprawić jeszcze ewentualnie do smaku sola i pieprzem. Tak przygotowane mięso wymieszać z ugotowanym ryżem, chwile razem gotować, w razie konieczności doprawić jeszcze przyprawami.
  • image-1ewpyf9 3. Z kapusty poobrywać pierwsze, najbardziej zniszczone liście. Wokół głąba ponacinać nożem tak, by po sparzeniu, liście kapusty dało się łatwo wyciągać. Duży garnek zapełnić do polowy woda, włożyć kapustę i gotować na małym ogniu by liście kapusty lekko zmiękły. Partiami wyciągać liście i układać w durszlaku.

    Sparzone liście pozbawić grubych, twardych części, nakładać przygotowany farsz i zwijać je tak jak zawija się na liście na gołąbki.
    Zlać część wody, w której gotowała się kapusta, do garnka włożyć sitko do gotowania na parze, i układać obok siebie przygotowane gołąbki. Przykryć garnek pokrywką i gotować gołąbki na małym ogniu do czasu aż liście kapusty będą zupełnie miękkie.
    Gotowe gołąbki najlepiej smakują z sosem pomidorowym lub sosem jogurtowym :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować