Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem, kaszą i ryżem

  • wyświetlono: 1631 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 1

Smaczne i syte danie mięsne. Polecam:)

  • 90min

Składniki

13 większych liści z kapusty włoskiej

Farsz:
800 g łopatki wieprzowej
160 g obranej cebuli
3-4 ząbki czosnku
200 g ryżu
200 g grubej kaszy jęczmiennej
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól, czarny pieprz- do smaku

bulion warzywny lub z rosołu

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem, kaszą i ryżem

  • zmielone mięso wieprzowe1. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy. Mielimy razem z cebula i czosnkiem.
  • ugotowana kasza jęczmienna2. W osolonym wrzątku gotujemy kaszę. Odcedzamy.
  • ugotowany ryż3. W osolonym wrzątku gotujemy ryż, odcedzamy.
  • farsz na gołąbki4. Ciepły ryż i ciepłą kaszę łączymy ze zmielonym mięsem. Dodajemy koncentrat. Doprawiamy do smaku.
  • sparzony liść kapusty włoskiej5. Liście kapusty włoskiej krótko sparzamy osolonym wrzątkiem. Wycinamy twardy nerw lub zbijamy go tłuczkiem.
  • farsz na liściu z kapusty włoskiej6. Na każdy liść nakładamy porcję farszu mięsnego z ryżem i kaszą.
  • uformowany gołąbek z kapusty włoskiej7. Liść z farszem zwijamy ciasno w rulon.
  • gołąbki poukładane w rondlu8. Wszystkie uformowane gołąbki układamy ciasno w płaskim rondlu lub garnku.
    Zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem do miękkości.
  • gołąbek z kapusty włoskiej w sosie musztardowym9. Gorące gołąbki podajemy z dowolnymi sosami: musztardowym ( najczęściej go robię) lub pomidorowym.
    Możemy podać z pieczywem lub do ziemniaków, jako danie obiadowe.
  • gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym10. Smacznego:)

Porady

Gołąbki możemy odgrzewać i zamrażać.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe przysmakikasza jęczmiennakapusta włoskakuchnia polskazdrowie na talerzusmaki dzieciństwamój przepisłatwy przepiskuchnia mamy i babcidania z ryżemsyte danie mięsnedania z kapustygołąbki z kapusty włoskiej z mięsemkaszą i ryżemdanie obiadowe z mięsemkasza jęczmienna w roli głównejulubione danie mięsno-warzywne domowników
 

Komentarze

Podobne przepisy

Gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem w sosie pomidorowym

Dodane przez: Iwona75

Gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem w sosie...

Gołąbki zrobione tak samo jak te...

Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną

Dodane przez: Anyzkowo

Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną

Wystarczy zamienić jeden składnik...

gołąbki z kapusty włoskiej

Dodane przez: dusiowa

Gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym

nasze polskie gołąbki w trochę...

gołąbki

Dodane przez: klaudia0318

Gołąbki z mięsem i kaszą jęczmnienną

Gołąbki to moje ulubione danie....

Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną białą

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia

Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną białą

Pożywne i pyszne gołąbki z moją...

gołąbki

Dodane przez: Joanna Poprostupycha

Gołąbki z ryżem i mięsem

Bardzo często przygotowuje się...