Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem, kaszą i ryżem

4.98 (160 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczne i syte danie mięsne. Polecam:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 13 większych liści z kapusty włoskiej

    Farsz:
    800 g łopatki wieprzowej
    160 g obranej cebuli
    3-4 ząbki czosnku
    200 g ryżu
    200 g grubej kaszy jęczmiennej
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    sól, czarny pieprz- do smaku

    bulion warzywny lub z rosołu
Wystaw ocenę:

4.98 (160 ocen)

Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem, kaszą i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zmielone mięso wieprzowe 1. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy. Mielimy razem z cebula i czosnkiem.
  • ugotowana kasza jęczmienna 2. W osolonym wrzątku gotujemy kaszę. Odcedzamy.
  • ugotowany ryż 3. W osolonym wrzątku gotujemy ryż, odcedzamy.
  • farsz na gołąbki 4. Ciepły ryż i ciepłą kaszę łączymy ze zmielonym mięsem. Dodajemy koncentrat. Doprawiamy do smaku.
  • sparzony liść kapusty włoskiej 5. Liście kapusty włoskiej krótko sparzamy osolonym wrzątkiem. Wycinamy twardy nerw lub zbijamy go tłuczkiem.
  • farsz na liściu z kapusty włoskiej 6. Na każdy liść nakładamy porcję farszu mięsnego z ryżem i kaszą.
  • uformowany gołąbek z kapusty włoskiej 7. Liść z farszem zwijamy ciasno w rulon.
  • gołąbki poukładane w rondlu 8. Wszystkie uformowane gołąbki układamy ciasno w płaskim rondlu lub garnku.
    Zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem do miękkości.
  • gołąbek z kapusty włoskiej w sosie musztardowym 9. Gorące gołąbki podajemy z dowolnymi sosami: musztardowym ( najczęściej go robię) lub pomidorowym.
    Możemy podać z pieczywem lub do ziemniaków, jako danie obiadowe.
  • gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym 10. Smacznego:)

Porady

Gołąbki możemy odgrzewać i zamrażać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta włoska Kasza jęczmienna Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

4.45 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie
gołąbki z kapusty włoskiej

To może cię zainteresować