Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem, kaszą i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso dokładnie myjemy, osuszamy. Mielimy razem z cebula i czosnkiem.
2.W osolonym wrzątku gotujemy kaszę. Odcedzamy.
3.W osolonym wrzątku gotujemy ryż, odcedzamy.
4.Ciepły ryż i ciepłą kaszę łączymy ze zmielonym mięsem. Dodajemy koncentrat. Doprawiamy do smaku.
5.Liście kapusty włoskiej krótko sparzamy osolonym wrzątkiem. Wycinamy twardy nerw lub zbijamy go tłuczkiem.
6.Na każdy liść nakładamy porcję farszu mięsnego z ryżem i kaszą.
7.Liść z farszem zwijamy ciasno w rulon.
8.Wszystkie uformowane gołąbki układamy ciasno w płaskim rondlu lub garnku.
Zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem do miękkości.
9.Gorące gołąbki podajemy z dowolnymi sosami: musztardowym ( najczęściej go robię) lub pomidorowym.
Możemy podać z pieczywem lub do ziemniaków, jako danie obiadowe.
Komentarze