GOŁĄBKI Z RYŻEM I QUINOA

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Podczas robienia tradycyjnych gołąbków chciałam wypróbować gołąbki z Quinoa o której wiele słyszalam pozytywnego.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Na gołąbki:
    1 średnia główka kapusty
    ok. 20 dag ryżu z QUINOA
    2 razy tyle wody ile wynosi ryż
    1/2 mięsa mielonego wieprzowo-wołowego( może byc również z indyka)
    1 cebula
    sól, pieprz, vegeta
    tluszcz (u mnie olej)

    Sos pomidorowy:
    1 litr bulionu
    4-5 łyżek przecieru pomidorowego
    1 szklanka śmietany
    2 łyżki mąki
    oregano, bazylia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z ryżem i quinoa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty wycinamy głąbia i władamy do garnaka z gorącą wodą. Zagotowywujemy, w miarę odchodzenia liści, wyciągamy je i układamy na półmisku. W każdym liściu ściąć nerw liściowy.
  • image-1wk3ix0 2. Ryż ugotować na półmiękko w dużej ilości wody, odcedzić, wystudzić.
  • 3. Cebulę obrać pokroić na drobne kawałeczki, zeszklić na oleju.
  • image-10omjxo 4. Do ryżu dodać podsmażoną cebulę i mięso. Wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i vegetą.
  • 5. Na środek każdego liścia układać łyżką nadzienie i zawijać najpierw 2 przeciwległe boki do środka a potem calość zwinąć w rulonik.
  • image-0s9tg5p 6. Na dno dużego rondla dać liście kapusty a potem ukladać gołąbki (zwinięciem do dołu).Zalać ok. 1-2 szklanki wody. Jeśli zostaną nam leście poukładać je na wierzchu. Całość zakryć folią aluminiową. Piec w temp. 180 stopni okolo 2 godziny.
  • 7. Sos:
    Do bulionu dodać przecier pomidorowy, zagotować, mąkę rozmieszać ze śmietaną i dodać do sosu. Przyprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować