Podczas robienia tradycyjnych gołąbków chciałam wypróbować gołąbki z Quinoa o której wiele słyszalam pozytywnego.
3 godz.
Składniki:
Na gołąbki:
1 średnia główka kapusty
ok. 20 dag ryżu z QUINOA
2 razy tyle wody ile wynosi ryż
1/2 mięsa mielonego wieprzowo-wołowego( może byc również z indyka)
1 cebula
sól, pieprz, vegeta
tluszcz (u mnie olej)
Gołąbki z ryżem i quinoa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty wycinamy głąbia i władamy do garnaka z gorącą wodą. Zagotowywujemy, w miarę odchodzenia liści, wyciągamy je i układamy na półmisku. W każdym liściu ściąć nerw liściowy.
2.Ryż ugotować na półmiękko w dużej ilości wody, odcedzić, wystudzić.
3.Cebulę obrać pokroić na drobne kawałeczki, zeszklić na oleju.
4.Do ryżu dodać podsmażoną cebulę i mięso. Wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i vegetą.
5.Na środek każdego liścia układać łyżką nadzienie i zawijać najpierw 2 przeciwległe boki do środka a potem calość zwinąć w rulonik.
6.Na dno dużego rondla dać liście kapusty a potem ukladać gołąbki (zwinięciem do dołu).Zalać ok. 1-2 szklanki wody. Jeśli zostaną nam leście poukładać je na wierzchu. Całość zakryć folią aluminiową. Piec w temp. 180 stopni okolo 2 godziny.
7.Sos:
Do bulionu dodać przecier pomidorowy, zagotować, mąkę rozmieszać ze śmietaną i dodać do sosu. Przyprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano.
Komentarze