Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem

  • wyświetlono: 2163 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Dziś jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni – gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem. Każda gospodyni ma swój sprawdzony przepis na to danie, ja dziś podzielę się swoim! Najbardziej lubię gołąbki z młodej kapusty, są delikatne i pyszne. Zamiast pomidorowego sosu polecam sos grzybowy

Kuchnia Marty
  • 110min

Składniki

Składniki na gołąbki:
◦1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
◦3 cebule
◦200 g ryżu basmati
◦1 jajko
◦1-2 łyżki oleju
◦1 łyżka cząbru
◦2 ząbki czosnku
◦2 łyżeczki musztardy Dijon
◦1 łyżka sosu sojowego
◦2-3 główki młodej kapusty
◦sól
◦pieprz

Składniki na sos:
◦1 marchewka
◦1 pietruszka
◦½ selera korzeniowego
◦2 cebule
◦2 liście laurowe
◦2-3 całe ziela angielskie
◦2 łyżki oleju
◦400 ml bulionu grzybowego
◦1 łyżka majeranku
◦2-3 gałązki świeżego rozmarynu
◦sól
◦pieprz czarny
◦20 g grzybów suszonych

Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem

  • 1. Przygotowanie sosu:
    Na tarce o dużych oczkach ścieramy marchewkę, pietruszkę i selera. Cebulę kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na oleju, podlewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, rozmaryn i suszone grzyby. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 30 minut.

    Przygotowanie gołąbków:
    Z kapusty wycinamy głąb, zdejmujemy uszkodzone liście i blanszujemy/gotujemy kapustę we wrzątku przez ok. 10 minut. Wyjmujemy i odsączamy. Delikatnie zdejmujemy liście i ścinamy u nasady nożem gruby nerw.

    Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju.

    Do dużej miski przekładamy mięso mielone, ryż i podsmażoną cebulę. Dodajemy jajko, cząber, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz musztardę i sos sojowy, wyrabiamy masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Na każdym liściu układamy po 2 łyżki nadzienia. Najpierw składamy boki to środka, a następnie zwijamy w rulon. Zawinięte gołąbki ciasno układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy przygotowanym sosem i zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 70-80 minut.

    Gotowe gołąbki wyjmujemy, a powstały sos odparowujemy (ok. połowy) i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli nasz sos nadal jest za rzadki należy zagęścić go łyżką mąki rozbełtaną w niewielkiej ilością wody i zahartowaną sosem, ewentualnie dodać odrobinę śmietanki 18% do zup i sosów.

    Gołąbki podajemy polane sosem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylagołąbkimłoda kapustagołąbki z młodej kapustygołąbki z mięsem i ryżemGołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem

Komentarze

Podobne przepisy

image-16prux6

Dodane przez: agarybak76

Gołąbki z młodej kapusty

Najczęściej przygotowuję te tradycyjne,...

Gołąbki z mięsem i ryżem

Dodane przez: danusia19671

Gołąbki z mięsem i ryżem

Pyszne gołąbki w sosie pomidorowym...

JAGLANE GOŁĄBKI Z MIĘSEM Z MŁODEJ KAPUSTY

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

JAGLANE GOŁĄBKI Z MIĘSEM Z MŁODEJ KAPUSTY

Gołąbki z młodej kapusty nadziewane...

Gołąbki z mięsem i ryżem.

Dodane przez: weronika63

Gołąbki z mięsem i ryżem

Klasyczne gołąbki zrobione z parzonych...

gołąbki z młodej kapusty

Dodane przez: iziona

Gołąbki z młodej kapusty

Uwielbiam gołąbki pod każdą postacią,...

gołąbki

Dodane przez: Kasja1986

Gołąbki z młodej kapusty

Pyszne gołąbki z młodej kapusty...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE