Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Moje dzisiejsze gołąbki to danie które towarzyszy nam od wielu lat.
Praktycznie od zawsze kiedy sięgam pamięcią.
Jest daniem bardzo lubianym, przygotowuję gołąbki z kapusty białej, młodej, kapusty włoskiej nawet z kapusty pekińskiej.
Gołąbki podane w sosie pomidorowym smakują wybornie.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kapusta 1 główka,
    mięso wieprzowe 700 g,
    boczek świeży 300 g,
    ryż 150 g,
    jajka 2,
    kajzerka 1,
    sól
    pieprz czarny mielony
    przyprawa uniwersalna Kucharek
    przecier pomidorowy 1 łyżka,
    koncentrat pomidorowy 1/2 słoika,
    mąka pszenna 2 - 3 łyżki,
    cebula 1 szt,
    pieczarki 300 g,
    masło klarowne 2 łyżki,
    śmietana 30 % 3 łyżki,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Gołąbki

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty zdejmujemy brzydkie liście i wycinamy głąb.
    Kapustę wkładamy do dużego garnka , zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut.
    Liście kapusty oddzielamy i odkładamy do ostudzenia , z liści ścinamy zgrubiałe części czyli tak zwany nerw.
    Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
    Cebulkę po obraniu i pokrojeniu w kostkę przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu do zeszklenia.
    Do zeszklonej cebulki dodajemy obrane pokrojone pieczarki i podsmażamy do miękkości grzybków.
    Mięso i boczek po umyciu i osuszeniu kroimy na mniejsze kawałki , a następnie mielimy , przekładamy do miski, dodajemy ugotowany , ostudzony ryż , przesmażoną cebulkę z pieczarkami , namoczoną lecz odciśniętą kajzerkę oraz jajka.
    Całość doprawiamy przyprawą uniwersalną kucharek oraz solą i pieprzem.
    Mieszamy do połączenia składników.
    Na liściach układamy porcję masy, zwijamy ciasno ( zwijamy brzegi do środka a następnie w rulon).
    Przygotowane gołąbki układamy jeden przy drugim dość ciasno w garnku , zalewamy lekko osoloną wodą.
    Gotujemy przez około 30 minut .
    Po tym czasie gołąbki przekładamy do drugiego garnka, a do wywaru z gołąbków dodajemy przecier razem z koncentratem pomidorowym zagotowujemy , a następnie zagęszczamy mąką roztrzepaną z wodą dodając
    śmietanę.
    Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , bazylią oraz w razie potrzeby przyprawą uniwersalną kucharek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Imieniny Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.45 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie
gołąbki z kapusty włoskiej

To może cię zainteresować