Gołąbki z młodej kapusty nadziane kolorowym ryżem, indykiem i młodą marchewką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Uproszczona wersja gołąbków jednocześnie pełna smaku i aromatu. Młodą kapustę blanszowałam w parowarze - jest to łatwy sposób, aby oddzielić i sparzyć listki. Zamiast mielić mięso z indyka pokroiłam je w kostkę, ryżu nie gotowałam tylko dałam sypki do nadzienia. Dzięki gotowaniu gołąbków w parowarze ryż idealnie się ugotował. Ponadto przygotowanie gołąbków w parowarze jest bezproblemowe wystarczy wstawić gołąbki i nastawić timer. Po ustawionym czasie gołąbki są gotowe. Prościej i smaczniej chyba się już nie da.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • główka młodej kapusty

    farsz:
    600 g piersi z indyka
    100 g ryżu, użyłam mieszanego czerwony, biały, dziki
    cebula
    1-2 młode marchewki
    1-2 cm kawałek imbiru
    natka pietruszki
    sól morska
    pieprz kolorowy
    1-2 roztarte ziarna ziela angielskiego
    tymianek

    2-3 liście laurowe
    2-3 ziela angielskie

    500 g passaty pomidorowej
    sól morska
    pieprz kolorowy
    50 ml whisky

    zielenina do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z młodej kapusty nadziane kolorowym ryżem, indykiem i młodą marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • farsz 1. Z kapusty wycinamy głąb. Główkę kapusty wkładamy do parowaru i parujemy 10-15 minut w zależności od wielkości główki. Z kapusty ostrożnie oddzielamy listki.

    Indyka kroimy w kostkę, marchewki w zapałkę, cebulę w drobną kostkę. Następnie do mięsa wsypujemy ryż, drobno posiekany imbir, natkę pietruszki oraz przyprawy. Mieszamy.



    Nadzienie zawijamy w liście kapusty. Układamy w naczyniu żaroodpornym - takim, które idealnie mieści się w parowarze. Do gołąbków dodajemy liście laurowe oraz ziela angielskie. Gołąbki parujemy w odkrytym naczyniu żaroodpornym 40-45 minut.

    Gołąbki możemy podać z sosem. Jeśli w naczyniu jest zbyt dużo soku, to nadmiar odlewamy. Następnie gołąbki zalewamy passatą pomidorową wymieszaną z solą, pieprzem i whisky. Parujemy jeszcze 10-15 minut, aż sos się zagotuje.

    Gołąbki podajemy z sosem i posypane zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować