Gołąbki z mięsem i z kaszą gryczaną

4.49 (146 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo lubię gołąbki w sosie ze świeżych pomidorowym, często przyrządzam je z mięsem mielonym, tym razem dodałam do nich kaszę gryczana oraz boczek wędzony. Wyszły bardzo smaczne i aromatyczne, zupełnie inaczej smakują niż tradycyjne.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 0,5 kilograma mięsa mielonego
    200 gram wędzonego boczku
    100 gram kaszy gryczanej
    1 główka młodej kapusty
    1 cebula
    2 kilogramy pomidorów
    Sól, pieprz
    2 listki laurowe
    2 ziela angielskie
    4 ziarna pieprzu
    2-3 łyżki mąki pszennej
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z mięsem i z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty wycinamy głąb i nadcinamy boczne liście żeby łatwiej się zdejmowały. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy i gotujemy na bardzo małym ogniu. Gdy kapusta zmięknie stopniowo zdejmujemy, przekładamy do miski i pozostawiamy do ostudzenia. Obraną cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, pozostawiamy do ostudzenia. Do mięsa mielonego dodajemy podsmażoną cebulę z boczkiem oraz ostudzoną kaszę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na każdy liść kapusty nakładamy porcję przygotowanego farszu i zwijamy dość ścisło składając boki do środka. Gołąbki układamy dość ścisło w garnku, zalewamy wodą w takiej ilości żeby tylko przykryła gołąbki, dodajemy ziarna ziela angielskiego i listki laurowe, solimy do smaku. Gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Pomidory, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka i dusimy do miękkości, miksujemy blenderem i przecieramy przez sitko. Gotowy przecier pomidorowy wlewamy do garnka z gołąbkami, zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez kilka minut, sos zagęszczamy mąka rozrobioną w niewielkiej ilości wody, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.89 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

To może cię zainteresować