Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną białą

4.5 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pożywne i pyszne gołąbki z moją ulubioną kaszą gryczaną białą, zawinięte w liście kapusty pekińskiej !
Najlepiej smakują polane domowej roboty sosem pomidorowym lub grzybowym :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 woreczki kaszy gryczanej białej
    1 opakowanie drobiowego mięsa mielonego
    6 pieczarek
    1 pomidor malinowy
    Oliwa lub olej
    Suszony lubczyk,
    sól, pieprz
    liście z kapusty pekińskiej (można użyć kapusty młodej lub włoskiej)
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną białą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną 1. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie, ok.15-18 min.
  • Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną 2. Naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi kapusty.
  • Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną 3. Mięso mielone podsmażamy na odrobinie oliwy lub oleju. Dodajemy sparzonego i pokrojonego pomidora oraz drobno posiekane pieczarki. Doprawiamy lubczykiem solą i pieprzem.
    Na koniec wsypujemy na patelnie ugotowaną kaszę i mieszamy.
    Farsz nakładamy na liście kapusty i zwijamy gołąbki.
  • Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną 4. Układamy je ciasno w naczyniu. Całość podlewamy bulionem a na wierzchu układamy liście kapusty. Naczynie przykrywamy pokrywką.
    Tak przygotowane danie zapiekamy w piekarniku w 180 st. C ok.

Porady

Gołąbki można podać z ulubionym sosem: pomidorowym lub grzybowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.89 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

To może cię zainteresować