Gołąbki z kaszą perłową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę sparzamy we wrzątku,zdejmujemy liście.
Kaszę (użyłam w saszetce) gotujemy w osolonej wodzie 20 minut,osączamy na sicie i pozostawiamy do wystygnięcia.
Filet z kurczaka gotujemy z dodatkiem warzyw,tak jak na rosół.
2.Ugotowany filet kroimy na drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej,podsmażamy na rumiano drobno pokrojoną cebulę. Patelnię odstawiamy z ognia,dodajemy pokrojony filet,pokrojoną w kosteczkę ugotowaną marchewkę,kaszę i posiekaną natkę pietruszki,doprawiamy do smaku solą,pieprzem,curry i chili.
3.Farszem napełniamy liście kapusty,zawijamy gołąbki. Gołąbki układamy w garnku,zalewamy rosołem od gotowania mięsa,gotujemy 20 minut na małym ogniu. Ugotowane gołąbki wykładamy na półmisek. Rosół zaciągamy śmietaną wymieszaną z mąką. Sosem polewamy gołąbki.
Komentarze