Gołąbki z kaszą perłową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

O tym,że kasza jest bardzo zdrowa i powinniśmy ją spożywać często wiedziałam dawno,lecz w moich potrawach bywała rzadko. Postanowiłam to zmienić.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 średnia główka kapusty włoskiej

    100 g kaszy jęczmiennej perłowej

    1 filet z kurczaka

    2 marchewki

    włoszczyzna

    cebula

    sól

    pieprz

    1/4 łyżeczki curry

    chili w młynku

    natka pietruszki

    2 łyżki oleju rzepakowego

    100 ml słodkiej śmietany

    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z kaszą perłową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę sparzamy we wrzątku,zdejmujemy liście.

    Kaszę (użyłam w saszetce) gotujemy w osolonej wodzie 20 minut,osączamy na sicie i pozostawiamy do wystygnięcia.

    Filet z kurczaka gotujemy z dodatkiem warzyw,tak jak na rosół.
  • 2. Ugotowany filet kroimy na drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej,podsmażamy na rumiano drobno pokrojoną cebulę. Patelnię odstawiamy z ognia,dodajemy pokrojony filet,pokrojoną w kosteczkę ugotowaną marchewkę,kaszę i posiekaną natkę pietruszki,doprawiamy do smaku solą,pieprzem,curry i chili.
  • 3. Farszem napełniamy liście kapusty,zawijamy gołąbki. Gołąbki układamy w garnku,zalewamy rosołem od gotowania mięsa,gotujemy 20 minut na małym ogniu. Ugotowane gołąbki wykładamy na półmisek. Rosół zaciągamy śmietaną wymieszaną z mąką. Sosem polewamy gołąbki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować