GOŁĄBKI Z KASZĄ JAGLANĄ I GROCHEM

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bezmięsna alternatywa gołąbków. Kasza jaglana w połączeniu z żółtym grochem fantastycznie się komponuje, do tego zioła i blanszowana cebulka i można zasiadać do obiadu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    1 główka białej kapusty
    50 dag kaszy jaglanej
    50 dag żółtego grochu
    2 duże cebule
    oliwa
    sól
    pieprz
    zioła wg. upodobań: majeranek, tymianek, bazylia


    Sos pomidorowy najsmaczniejszy z domowego przecieru pomidorowego.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z kaszą jaglaną i grochem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W dużym rondlu gotujemy wodę, wkładamy do niej kapustę i w miarę jak liście miękną odcinam wierzchnie liście i odkładam do przestygnięcia, potem jeszcze wycinam z nich ostrym nożem grube żyłki, które są przez środek.

    2. Gotujemy kasze w lekko osolonej wodzie, odcedzam. Groch gotuję osobno. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i blanszuje cebule. Następnie wszystko razem mieszam, cebule, kaszę i groch. Dobrze przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem do smaku.

    3. Nadziewamy liście kapusty przygotowanym farszem, zwijamy i ciasno układamy w dużym garnku .Na spód garnka kładziemy kilka liści kapusty, aby gołąbki się nie przypaliły. Całość zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową lub sól, obciążamy z góry talerzem lub pokrywką, żeby gołąbki nie wypływały i gotujemy na małym ogniu ok. 40-50 minut, zależne od miękkości kapusty.

    4. Gołąbki można podawać podpiekane na patelni, solo z wody lub z sosem pomidorowym lub grzybowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kasza jaglana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować