Gołąbki z kaszą i grzybami

4.5 (166 ocen)

Pyszne gołąbki w sosie grzybowym

Składniki:

  • kapusta biała - 1 główka
    kasza gryczana - 400 g
    grzyby mrożone- 450 g
    cebula - 2 szt
    sól i pieprz
    boczek wędzony - 100 g
    bulion grzybowy - 1 szkl
    tłuszcz
    SOS GRZYBOWY
    grzyby leśne - 300 g
    cebula - 1 szt
    grzybowa kostka bulionowa
    śmietana18% - 150 ml
    mąka - 1 łyżeczka
    sól i pieprz
    masło - 2 łyżki
    koperek posiekany - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z kaszą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty wyciąć głąba.
    Włożyć kapustę na wrzącą i osoloną wodę, parzyć do momentu aż liście zmiękną .
  • 2. Wyjąć kapustę na cedzak, osączyć i lekko oddzielać liście od kapusty.
  • 3. Z każdego liścia ściąć zgrubiałe nerwy.
  • 4. Małymi liśćmi wyłożyć dno garnka.
  • 5. FARSZ
    Kaszę ugotować w osolonej wodzie, na sypko.
  • 6. Cebulę obrać i razem z boczkiem, pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni.
  • 7. Rozmrożone grzyby pokroić, usmażyć na tłuszczu.
  • 8. Pod koniec smażenia, dodać do grzybów, cebulę z boczkiem.
  • 9. Doprawić farsz solą i pieprzem, wymieszać.
  • 10. Na każdy liść kapusty nakładać farsz i zawijać.
  • 11. Gołąbki układać w garnku na liściach kapusty, podlać bulionem, dusić przez około 35 minut.
  • 12. SOS GRZYBOWY
    Cebulę obrać, drobno pokroić, przesmażyć na maśle.
  • 13. Do cebuli dodać grzyby, przesmażyć.
  • 14. Kostkę grzybową rozpuścić w szklance wody, dodać do grzybów, gotować na wolnym ogniu z przyprawami.
  • 15. Następnie śmietanę wymieszać z mąką, dodać do grzybów, posypać koperkiem, zagotować.
  • 16. Podawać gołąbki polane sosem grzybowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować