Gołąbki z grzybami i kaszą jaglaną

4.48 (169 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Chcecie na święta zaskoczyć waszych najbliższych? Ten przepis z pewnością wam się przyda.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 duża kapusta włoska
    100 g grzybów suszonych
    200 g kaszy jaglanej
    1 jajko ugotowane na twardo
    1 jajko
    2 cebule
    1 pęczek koperku
    olej
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z grzybami i kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby moczymy w mleku przez 30 min. Płuczemy, osączamy i zalewamy zimną wodą. Gotujemy do ich miękkości, odławiamy, wody z gotowania nie wylewamy.
    Z kapusty wykrawamy głąb, sparzamy we wrzątku (co jakiś czas zdejmujemy liście), liście osuszamy, wycinamy zgrubiałą część.
    Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu,
    Grzyby siekamy, wbijamy jajko, dodajemy posiekane jajko, kaszę, posiekaną cebulę i koperek, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na liście kapusty, zawijamy gołąbki.
    Dno brytfanki smarujemy olejem, wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty, na nich układamy gołąbki, zalewamy wywarem z grzybów. Całość pieczemy pod przykryciem przez 45 min w temperaturze 200°C. Podajemy z zeszkloną na maśle cebulą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować