Moje dzisiejsze gołąbki z kapusty włoskiej to ulubione danie mojej najmłodszej wnuczki.
Do gołąbków dodałam dużą ilość boczku wędzonego i połączyłam kaszę z ryżem.
Gołąbki wyszły bardzo smaczne i szybko znikły z talerza.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
mięso mielone 600 g,
kapusta włoska 1 szt,
ryż 100 g,
kasza jęczmienna 1oo g,
boczek wędzony 200 g,
cebula duża 1 szt. lub 2 mniejsze,
olej 2 łyżki ,
sól do smaku,
pieprz melony do smaku,
przyprawa do mielonego 1 łyżeczka,
oregano 1/2 łyżeczki jak ktoś lubi ale niekoniecznie,
Gołąbki z kapusty włoskiej z dużą ilością boczku wędzonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę obieram z brzydkich liści, wycinam gąb. Kapustę przekładam do dużego garnka z gorącą wodą i parzę pod przykryciem około 10 - 15 minut. Po tym czasie liście oddzielam, ścinam zgrubiałe nerwy.
Na patelni rozgrzewam olej, dodaję i podsmażam pokrojony w kostkę boczek wędzony, dodaję pokrojoną cebulkę i podsmażam do zeszklenia cebulki.
Mięso mielone przekładam do miski, dodaję jajka, przyprawy ugotowany na sypko ryż i ugotowaną kaszę.
Mieszam do połączenia składników.
Do całości dodaję podsmażony boczek z cebulką i ponownie mieszam.
Na liście kapusty nakładam porcję masy mięsnej, zwijam gołąbki boki kapusty do środka, a następnie roluję .
Gotowe układam na tacy, następnie przekładam do garnka z wodą , gołąbki duszę pod przykryciem do miękkości.
Jedną część podsmażam, a drugą zajadamy polaną ketchupem.
Komentarze