Gołąbki z kapusty włoskiej z dużą ilością boczku wędzonego

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Moje dzisiejsze gołąbki z kapusty włoskiej to ulubione danie mojej najmłodszej wnuczki.
Do gołąbków dodałam dużą ilość boczku wędzonego i połączyłam kaszę z ryżem.
Gołąbki wyszły bardzo smaczne i szybko znikły z talerza.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mięso mielone 600 g,
    kapusta włoska 1 szt,
    ryż 100 g,
    kasza jęczmienna 1oo g,
    boczek wędzony 200 g,
    cebula duża 1 szt. lub 2 mniejsze,
    olej 2 łyżki ,
    sól do smaku,
    pieprz melony do smaku,
    przyprawa do mielonego 1 łyżeczka,
    oregano 1/2 łyżeczki jak ktoś lubi ale niekoniecznie,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Gołąbki

Gołąbki z kapusty włoskiej z dużą ilością boczku wędzonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obieram z brzydkich liści, wycinam gąb. Kapustę przekładam do dużego garnka z gorącą wodą i parzę pod przykryciem około 10 - 15 minut. Po tym czasie liście oddzielam, ścinam zgrubiałe nerwy.
    Na patelni rozgrzewam olej, dodaję i podsmażam pokrojony w kostkę boczek wędzony, dodaję pokrojoną cebulkę i podsmażam do zeszklenia cebulki.
    Mięso mielone przekładam do miski, dodaję jajka, przyprawy ugotowany na sypko ryż i ugotowaną kaszę.
    Mieszam do połączenia składników.
    Do całości dodaję podsmażony boczek z cebulką i ponownie mieszam.
    Na liście kapusty nakładam porcję masy mięsnej, zwijam gołąbki boki kapusty do środka, a następnie roluję .
    Gotowe układam na tacy, następnie przekładam do garnka z wodą , gołąbki duszę pod przykryciem do miękkości.
    Jedną część podsmażam, a drugą zajadamy polaną ketchupem.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.45 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie
gołąbki z kapusty włoskiej

To może cię zainteresować