Gołąbki z kalarepką w sosie borowikowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepyszne gołąbki inne niż tradycyjne o pysznym farszu i bajecznym sosie

Składniki:

  • - 1 duża kapusta
    - 3 łyżki oleju
    - 1 łyżeczka soli
    farsz
    - 1 kalarepka ok 0,5 kg
    - 1 papryka
    - 2 ogórki kiszone
    - 3 torebki ryżu brązowego
    - 1 kg mięsa mielonego z łopatki
    - 1 por
    - 1 cebula
    -1/2 łyżeczki kuminu
    - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    - 1 łyżka majeranku
    - kilka ziaren kolendry
    - pieprz ziołowy
    - 2 kostki mięsne
    - sól pieprz czarny
    - olej
    - 1/4 kostki margaryny
    sos
    - 2 łyżki masła
    - 2 łyżki mielonych borowików
    - 2 łyżki mąki
    - 50 g serka topionego gołda
    - 1 szklanka jogurtu greckiego
    - woda
    - sól
    - pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z kalarepką w sosie borowikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - w dużym garnku wlać wodę dodać soli i olej zagotować wodę z kapusty wyciąć kaczan Włożyć kapustę do wrącej wody cały czas gotować i odrywać stopniowo sparzone liście
  • 2. - Środkowe liście małe z kapusty przemielić przez maszynkę do mięsa lub zetrzeć na tarce
    - Kalarepkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach zalać wodą gotować w osobnym garnku aż zmięknie odcedzić na sicie
    - ugotować ryż w torebkach
  • Gołąbki z kalarepką w sosie borowikowym 3. -Farsz na dużej patelni rozpuścić margarynę dolać troszkę oleju Dodać pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić Dodać pokrojony por mięso razem podsmażyć ciągle mieszać Do mięsa dodać odcedzoną kalarepkę paprykę i ogórki starte na tarce na dużych oczkach oraz liśie znielone ze środka kapusty Dodać kostki mięsne przyprawy dusić do odparowania wody
  • Gołąbki z kalarepką w sosie borowikowym 4. - Ugotowany ryż przełożyć do miski Dodać mięso z patelni razem wymieszać w razie potrzeby doprawić pieprzem i solą
    faszerować liście kapusty układać na wysmarowanej olejem blasze zalać gorącą wodą piec 150 stopni około 1,5 godziny czas zależy od twardości kapusty
  • Gołąbki z kalarepką w sosie borowikowym 5. - Sos
    Rozpuścić masło dodać mąkę wymieszać zalać 400 ml wody ciągle mieszać zagotować dodać serek topiony proszek mielonych borowików i jogurt grecki mieszać do zagotowania i połączenia składników doprawić solą i pieprzem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Grzyby Kalarepa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować