Gołąbki z kalarepką w sosie borowikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- w dużym garnku wlać wodę dodać soli i olej zagotować wodę z kapusty wyciąć kaczan Włożyć kapustę do wrącej wody cały czas gotować i odrywać stopniowo sparzone liście
2.- Środkowe liście małe z kapusty przemielić przez maszynkę do mięsa lub zetrzeć na tarce
- Kalarepkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach zalać wodą gotować w osobnym garnku aż zmięknie odcedzić na sicie
- ugotować ryż w torebkach
3.-Farsz na dużej patelni rozpuścić margarynę dolać troszkę oleju Dodać pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić Dodać pokrojony por mięso razem podsmażyć ciągle mieszać Do mięsa dodać odcedzoną kalarepkę paprykę i ogórki starte na tarce na dużych oczkach oraz liśie znielone ze środka kapusty Dodać kostki mięsne przyprawy dusić do odparowania wody
4.- Ugotowany ryż przełożyć do miski Dodać mięso z patelni razem wymieszać w razie potrzeby doprawić pieprzem i solą
faszerować liście kapusty układać na wysmarowanej olejem blasze zalać gorącą wodą piec 150 stopni około 1,5 godziny czas zależy od twardości kapusty
5.- Sos
Rozpuścić masło dodać mąkę wymieszać zalać 400 ml wody ciągle mieszać zagotować dodać serek topiony proszek mielonych borowików i jogurt grecki mieszać do zagotowania i połączenia składników doprawić solą i pieprzem
Komentarze