Gołąbki w liściach kapusty włoskiej z ryżem, mięsem i warzywami

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Gołąbki z bogatym kolorowym wnętrzem. Do farszu oprócz mięsa i ryżu użyłam resztek warzyw, które zalegały w lodówce. Dzięki temu nic się nie zmarnowało, a gołąbki w przekroju wyglądają niezwykle apetycznie.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • kapusta włoska

    500 g szynki lub łopatki wieprzowej
    100 g ryżu
    cebula czerwona
    1/2 cukinii
    1/2 papryki żółtej
    1/2 papryki czerwonej
    marchewka
    chili
    natka pietruszki
    sól ziołowa
    pieprz kolorowy
    kilka kropli sosu worcestershire

    500 g passaty pomidorowej
    2-3 ziela angielskie
    liść laurowy
    sól ziołowa
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Gołąbki

Gołąbki w liściach kapusty włoskiej z ryżem, mięsem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • farsz 1. Z kapusty wycinamy głąb. Kapustę sparzamy. Ostrożnie oddzielamy liście. Z liści wycinamy zgrubienia.

    Mięso mielimy. Ryż gotujemy na sypko. W misce mieszamy, ryż z mięsem, pokrojonymi warzywami. Przyprawiamy solą, pieprzem i sosem worcestershire.
  • farsz 2. Składniki farszu mieszamy.
    Farsz zawijamy w liście. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy liść laurowy, ziela angielskie. Zalewamy passatą pomidorową. Pieczemy w 180°C około godziny. Gołąbki podajemy polane sosem i posypane natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować