Gołąbki pod pierzynką z beszamelem i serem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne Gołąbki w sosie beszamelowym zapieczone z serem to danie skradło serce moich znajomych i rodziny polecam

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mięso 750g
    ✓2 torebki ryżu
    ✓1 marchewka
    ✓2 jajka
    ✓1 duża cebula
    ✓Sól pieprz do smaku
    ✓2 kapusty karbowane
    ✓500ml mleka
    ✓2 łyżki maki
    ✓2 łyzki masła
    ✓Sól pieprz do smaku
    ✓Ser żółty najlepiej cheddar bo ostrzejszy w smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki Ser

Gołąbki pod pierzynką z beszamelem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę sparzyć odcinać liście
    Ugotować ryż przestudzić następnie podsmażyć pokrojona w kostkę cebule na rumiano gdy przestygnie dodać mieso jajka i starta marchewkę doprawić do smaku wymieszać na jednolita masę.Listki faszerować i zawijać.Gdy juz wszystko zawiniesz wyłuż dno garnka pozostałymi liściami z kapusty układaj jeden gołąbek przy drugim żeby były ściśnięte zalej gorąca woda aby zakryć wszystkie gotuj na małym ogniu ja gotowałam do godziny.Potem wyciągnij delikatnie z wody.
    Sos
    Masło rozpuść i dodaj mąkę tak jak na zasmażkę tylko aby sie ścięło nie zasmażaj powoli dodawaj mleko i szybko mieszaj trzepaczką (tak aby nie powstały grudki)do momentu aż sie zgęstnie dopraw do smaku
    Odstaw z ognia.Wyłuż gołąbki na blachę jeden przy drugim i polej na wierzchu sosem a następnie posyp serem zapiekaj w piekarniku do mementu aż skorupka zbrązowieje Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować