Gołąbki pod pierzynką z beszamelem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę sparzyć odcinać liście
Ugotować ryż przestudzić następnie podsmażyć pokrojona w kostkę cebule na rumiano gdy przestygnie dodać mieso jajka i starta marchewkę doprawić do smaku wymieszać na jednolita masę.Listki faszerować i zawijać.Gdy juz wszystko zawiniesz wyłuż dno garnka pozostałymi liściami z kapusty układaj jeden gołąbek przy drugim żeby były ściśnięte zalej gorąca woda aby zakryć wszystkie gotuj na małym ogniu ja gotowałam do godziny.Potem wyciągnij delikatnie z wody.
Sos
Masło rozpuść i dodaj mąkę tak jak na zasmażkę tylko aby sie ścięło nie zasmażaj powoli dodawaj mleko i szybko mieszaj trzepaczką (tak aby nie powstały grudki)do momentu aż sie zgęstnie dopraw do smaku
Odstaw z ognia.Wyłuż gołąbki na blachę jeden przy drugim i polej na wierzchu sosem a następnie posyp serem zapiekaj w piekarniku do mementu aż skorupka zbrązowieje Smacznego
Komentarze