Gołąbki Zapiekane Pod Pierzynką Serowo-Śmietanową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Smaczna i szybka można powiedzieć zapiekanka,bardzo nam smakowała,wrócę do tego przepisu nie raz :-)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma 24 cm

    8 liści kapusty
    pół woreczka ugotowanego ryżu
    500 g mięsa mielonego u mnie wieprzowo-wołowe
    2 cebule
    250 g pieczarek
    50 ml oleju
    50 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
    200 g śmietany 18 %
    100 g sera tartego
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżka majeranki
    ulubione przyprawy do mielonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki zapiekane pod pierzynką serowo-śmietanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki. 1. Kapustę zaparzyć we wrzącej wodzie,po 2,3 min.od zagotowania,tak aby liście były miękkie,ale nie rozpadające,zdjąć z kapusty 8 liści,pozostawić na misce do wystygnięcia.
    Cebulę pokroić w kosteczkę,wrzucić na patelnie z olejem,
  • Gołąbki. 2. smażyć na średnik ogniu do zeszklenia,wrzucić obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki,
  • Gołąbki. 3. smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek,przyprawić solą i pieprzem do smaku.
    Połowę pieczarek z cebulką wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego.
    Mięso wrzucić do miski,dodać ugotowany ryż,ulubione przyprawy,majeranek,sól i pieprz do smaku,całość wyrobić dobrze ręką,
  • Gołąbki. 4. formować nieduże kule,zwilżonymi w zimnej wodzie rękami.
    Każdą mięsną kule zawinąć w liść kapusty,
  • Gołąbki. 5. ułożyć w naczyniu żaroodpornym,wyłożyć na gołąbki resztę pieczarek z cebulką,
  • Gołąbki. 6. zalać całość bulionem.
    Śmietanę wymieszać z tartym drobno serem,
  • Gołąbki. 7. posmarować gołąbki po całości.
  • Gołąbki. 8. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i pieczemy ok.godz.
    Gdyby wierzch za bardzo się rumienił,można przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami,danie jest pyszne.
    Z pozostałej zaparzonej kapusty,przygotowałam smażoną kapustę z koperkiem.

Porady

Do cebulki z pieczarkami można również zetrzeć na tarce marchewkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso mielone Pieczarki Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować