Smaczna i szybka można powiedzieć zapiekanka,bardzo nam smakowała,wrócę do tego przepisu nie raz :-)
1 godz. 20 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Forma 24 cm
8 liści kapusty
pół woreczka ugotowanego ryżu
500 g mięsa mielonego u mnie wieprzowo-wołowe
2 cebule
250 g pieczarek
50 ml oleju
50 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
200 g śmietany 18 %
100 g sera tartego
sól i pieprz do smaku
1 łyżka majeranki
ulubione przyprawy do mielonego
Gołąbki zapiekane pod pierzynką serowo-śmietanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę zaparzyć we wrzącej wodzie,po 2,3 min.od zagotowania,tak aby liście były miękkie,ale nie rozpadające,zdjąć z kapusty 8 liści,pozostawić na misce do wystygnięcia.
Cebulę pokroić w kosteczkę,wrzucić na patelnie z olejem,
2.smażyć na średnik ogniu do zeszklenia,wrzucić obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki,
3.smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek,przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Połowę pieczarek z cebulką wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego.
Mięso wrzucić do miski,dodać ugotowany ryż,ulubione przyprawy,majeranek,sól i pieprz do smaku,całość wyrobić dobrze ręką,
4.formować nieduże kule,zwilżonymi w zimnej wodzie rękami.
Każdą mięsną kule zawinąć w liść kapusty,
5.ułożyć w naczyniu żaroodpornym,wyłożyć na gołąbki resztę pieczarek z cebulką,
6.zalać całość bulionem.
Śmietanę wymieszać z tartym drobno serem,
7.posmarować gołąbki po całości.
8.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i pieczemy ok.godz.
Gdyby wierzch za bardzo się rumienił,można przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
Podajemy z ulubionymi dodatkami,danie jest pyszne.
Z pozostałej zaparzonej kapusty,przygotowałam smażoną kapustę z koperkiem.
Porady
Do cebulki z pieczarkami można również zetrzeć na tarce marchewkę.
Komentarze