GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

4.51 (148 ocen)

Nieco odmienne gołąbki, bo bez zawijania przypominające większe kotlety. Jednak tylko przypominające. Smakują jak tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym, lecz wyglądają inaczej. Ta wersja jest szybsza. Gołąbki są z kapusty pekińskiej. Bardzo smaczne. Wychodzi ich sporo, więc obiad mamy na kilka dni.

Składniki:

  • mięso mielone drobiowe ok. 1 kg.
    mięso mielone wieprzowe ok. 0.5 kg.
    kasza manna 3 łyżki
    jaja 2 sztuki
    kapusta pekińska 1 główka
    ryż ugotowany 3 woreczki
    cebula 1 sztuka
    sól 1 płaska łyżka
    przyprawa uniwersalna 1 płaska łyżka
    pieprz mielony 1 łyżeczka
    bułka tarta do obtoczenia
    olej rzepakowy do smażenia
    bulion drobiowy lub warzywny ok. 1.5 litra
    przecier pomidorowy 1 słoiczek
Wystaw ocenę:

4.51 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki bez zawijania z kapusty pekińskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone ze sobą wymieszać. Dodać sól, pieprz i przyprawę uniwersalną. Dokładnie wyrobić mięso. Najlepiej odstawić na noc do lodówki. Po czym dodać ryż, kaszę mannę, poszatkowaną kapustę, podsmażoną na oleju cebulę oraz jaja. Wymieszać. Uformować gołąbki na kształt małej piąstki. Obtoczyć w bułce tartej i podsmażyć na oleju z każdej strony na złocisty kolor ( nie mogą być zbyt ciemne, ponieważ mogą nabrać goryczy ). Przełożyć do dużego gara.
    Bulion wymieszać z przecierem i wlać do gara z gołąbkami. Gotować na małym ogniu ok. 1 godziny.

Porady

Sos można doprawić szczyptą cukru i zagęścić mąką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta pekińska Olej Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować