1.Ryż i kaszę gotujemy w posolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Mięso mielone przysmażamy z dodatkiem soli,pieprzu, ziół prowansalskich. Możemy dodać odrobinę papryki w proszku i pół ząbka czosnku.
Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na masełku.
Z kapusty wycinamy głąb. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i gotujemy w niej całą kapustę. Kolejno odrywamy liście i układamy na talerz.
Ugotowany i odcedzony ryż i kaszę mieszamy z mięsem mielonym i usmażoną cebulą. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy ok pół szklanki wody lub bulionu, żeby farsz nie był suchy.
Po kolei układamy liścia kapusty na talerz. Lekko wycinamy twardą końcówkę i nakładamy farsz. Zwijamy: prawą stronę, lewą stronę, góra, dół i składamy na pół. Gołąbki układamy
w naczyniu żaroodpornym na wyścielonych liściach kapusty. Na każdy gołąbek nakładam sos pomidorowy. Podlewamy wodą gołąbki. Wody ok 2 cm w naczyniu. Możemy poukładać między gołąbkami kilka plastrów masła. Przykrywamy naczynie i pieczemy 40 min 190 stopni. Po 40 min odkrywamy naczynie zmieniamy funkcję w piekarniku na termoobieg i pieczemy 10-15 min do zarumienienia się gołąbków.
Po upieczeniu polewamy sosem pomidorowym. Do sosu dodajemy 1 lub dwie łyżki śmietany 10%.
Sos:
Słoiczek przecieru pomidorowego wlewamy do garnka. Dodajemy 1 lub dwie łyżki masła, ok pół szklanki wody, malutki ząbek czosnku przepuszczony przez praskę, sól, pieprz, szczyptę papryki w proszku, bazylię suszoną, szczyptę cukru. Możemy dodać śmietankę 30%
Komentarze