Gołąbki

0 (0 ocen)

gołabki

Składniki:

  • 3 woreczki ryżu
    1 woreczek kaszy perłowej
    50 dkg mięsa mielonego
    1 duża cebula
    kapusta
    Sos:
    przecier pomidorowy (słoiczek)
    masło 2-3 łyżki
    pół ząbka czosnku
    sól, pieprz,
    bazylia, słodka papryka
    1-2 łyżki śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż i kaszę gotujemy w posolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
    Mięso mielone przysmażamy z dodatkiem soli,pieprzu, ziół prowansalskich. Możemy dodać odrobinę papryki w proszku i pół ząbka czosnku.
    Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na masełku.
    Z kapusty wycinamy głąb. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i gotujemy w niej całą kapustę. Kolejno odrywamy liście i układamy na talerz.
    Ugotowany i odcedzony ryż i kaszę mieszamy z mięsem mielonym i usmażoną cebulą. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy ok pół szklanki wody lub bulionu, żeby farsz nie był suchy.
    Po kolei układamy liścia kapusty na talerz. Lekko wycinamy twardą końcówkę i nakładamy farsz. Zwijamy: prawą stronę, lewą stronę, góra, dół i składamy na pół. Gołąbki układamy
    w naczyniu żaroodpornym na wyścielonych liściach kapusty. Na każdy gołąbek nakładam sos pomidorowy. Podlewamy wodą gołąbki. Wody ok 2 cm w naczyniu. Możemy poukładać między gołąbkami kilka plastrów masła. Przykrywamy naczynie i pieczemy 40 min 190 stopni. Po 40 min odkrywamy naczynie zmieniamy funkcję w piekarniku na termoobieg i pieczemy 10-15 min do zarumienienia się gołąbków.
    Po upieczeniu polewamy sosem pomidorowym. Do sosu dodajemy 1 lub dwie łyżki śmietany 10%.
    Sos:
    Słoiczek przecieru pomidorowego wlewamy do garnka. Dodajemy 1 lub dwie łyżki masła, ok pół szklanki wody, malutki ząbek czosnku przepuszczony przez praskę, sól, pieprz, szczyptę papryki w proszku, bazylię suszoną, szczyptę cukru. Możemy dodać śmietankę 30%
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Kapusta Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować