Gołąbki

  • wyświetlono: 250 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

gołabki

IMG_20191026_080709

Składniki

3 woreczki ryżu
1 woreczek kaszy perłowej
50 dkg mięsa mielonego
1 duża cebula
kapusta
Sos:
przecier pomidorowy (słoiczek)
masło 2-3 łyżki
pół ząbka czosnku
sól, pieprz,
bazylia, słodka papryka
1-2 łyżki śmietanki 30%

Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki

  • 1. Ryż i kaszę gotujemy w posolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
    Mięso mielone przysmażamy z dodatkiem soli,pieprzu, ziół prowansalskich. Możemy dodać odrobinę papryki w proszku i pół ząbka czosnku.
    Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na masełku.
    Z kapusty wycinamy głąb. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i gotujemy w niej całą kapustę. Kolejno odrywamy liście i układamy na talerz.
    Ugotowany i odcedzony ryż i kaszę mieszamy z mięsem mielonym i usmażoną cebulą. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy ok pół szklanki wody lub bulionu, żeby farsz nie był suchy.
    Po kolei układamy liścia kapusty na talerz. Lekko wycinamy twardą końcówkę i nakładamy farsz. Zwijamy: prawą stronę, lewą stronę, góra, dół i składamy na pół. Gołąbki układamy
    w naczyniu żaroodpornym na wyścielonych liściach kapusty. Na każdy gołąbek nakładam sos pomidorowy. Podlewamy wodą gołąbki. Wody ok 2 cm w naczyniu. Możemy poukładać między gołąbkami kilka plastrów masła. Przykrywamy naczynie i pieczemy 40 min 190 stopni. Po 40 min odkrywamy naczynie zmieniamy funkcję w piekarniku na termoobieg i pieczemy 10-15 min do zarumienienia się gołąbków.
    Po upieczeniu polewamy sosem pomidorowym. Do sosu dodajemy 1 lub dwie łyżki śmietany 10%.
    Sos:
    Słoiczek przecieru pomidorowego wlewamy do garnka. Dodajemy 1 lub dwie łyżki masła, ok pół szklanki wody, malutki ząbek czosnku przepuszczony przez praskę, sól, pieprz, szczyptę papryki w proszku, bazylię suszoną, szczyptę cukru. Możemy dodać śmietankę 30%

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżkapustafarszgołąbki

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: lwica353

Gołąbki

Pyszne gołąbki bez zawijania w...

Gołąbki

Dodane przez: anka1988

Gołąbki

Moje ulubione danie, mogę je jeść...

Wegetariańskie gołąbki

Dodane przez: Anyzkowo

Wegetariańskie gołąbki

Przepyszna wersja gołąbków z nadzieniem...

Gołąbki tradycyjne

Dodane przez: AnetaSłużałek

Gołąbki tradycyjne

Tradycyjne gołąbki są po prostu...

Gołąbki

Dodane przez: doowa

Gołąbki

Takie gołąbki nauczyła mnie robić...

Małgorzata Ścieszko

Dodane przez: Habibi Chi

Gołąbki tradycyjne

Znane i lubiane mielone zawinięte...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE