Gofry z borówkami i jogurtem

0 (0 ocen)

Gofry troszeczkę w wersji light. A to dlatego, że zamiast bitej śmietany jest jogurt grecki, co świetnie się sprawdziło. Gofry z jogurtem są przepyszne a dodatek ulubionych owoców sprawia, że smakują obłędnie.

Składniki:

  • Składniki:
    mąka - 2 i 3/4 szkl.
    mleko 3,2% - 2 szkl.
    jaja - 2 szt.
    olej - 5 łyżek
    sól - 1 szczypta
    proszek do pieczenia - 1 łyżeczka z górką
    cukier - 2 łyżeczki

    Dodatkowo:
    cukier puder - do posypania
    borówki - kilkanaście szt.
    jogurt grecki - 3 łyżki
    olej - do smarowania gofrownicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry

Gofry z borówkami i jogurtem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Żółtka oddzielić od białek.
    2. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, mleko, olej, sól. Zmiksować, aż powstanie gładka masa.
    3. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać szpatułką do masy. Delikatnie wymieszać, aby piana nie opadła.
    4. Gotowe ciasto wylać na rozgrzaną i wysmarowaną olejem gofrownicę.
    Gotowe posypać cukrem pudrem.
    5. Do rękawa przełożyć jogurt i wycisnąć na gofry wzorki. Ułożyć borówki.

Porady

Najlepiej użyć swoich ulubionych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jogurt grecki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować