Gofry francuskie z kremem marchewkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne gofry francuskie z kremem. Tym razem jest to krem marchewkowy zrobiony z gotowanej marchewki i serka mascarpone. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • zestaw b
    a) składniki główne
    ciasto francuskie 21 na 12 cm
    3 średnie marchewki - 180 gram
    2 łyżki śmietanki 30 %
    b) składniki główny dodatkowy
    180 gram mascarpone
    c) składniki robocze
    1 łyżeczka cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    d) dekoracja :
    1 łyżka pokrojonych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry

Gofry francuskie z kremem marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew obieramy i myjemy, wkładamy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości.

    Wyjmujemy z wody i zostawiamy do ostygnięcia. Marchewkę kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do wysokiego naczynia, dolewamy śmietanę i blendujemy na gładki mus.

    Do musu dodajemy cukier puder, serek mascarpone, sok z cytryny i ponownie blendujemy. Krem chłodzimy w lodówce.

    Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i odkrajamy dwa kawałki wielkości gofrów w gofrownicy. Gofrownicę rozgrzewamy i wkładamy kawałki ciasta. Pieczemy ok. 3 - 4 minuty z każdej strony aż ciasto lekko się zarumieni.

    Na każdego gofra kładziemy połowę kremu i dekorujemy pokrojonymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować