Francuskie gofry

4.5 (181 ocen)

  • 40 min

Zawsze chrupiące gofry, nie miękną nawet kilka godzin po upieczeniu. Niezwykle proste i pyszne. Do nich lekki, cudowny krem i jagody.

  • 40 min

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego

    Krem:
    1 jajko
    1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12 %
    1/2 szklanki cukru
    1 zaokrąglona łyżka mąki ziemniaczanej

    500 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36 %
    1 opakowanie żelatyny deserowej
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka Desery Gofry

Francuskie gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie pokroić na kawałki odpowiadające rozmiarowi formy gofrownicy. Piec w gofrownicy, zależnie od jej mocy, u mnie ok. 5 minut.
  • 2. Jajko, śmietankę, cukier i mąkę ziemniaczaną zmiksować. Wlać do garnka, zagotować do momentu zgęstnienia. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
    Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Żelatynę przygotować według instrukcji na opakowaniu: do miski wlać 100 ml wrzącej wody i 50 ml zimnej wody. Wsypać opakowanie żelatyny deserowej, krótko zmiksować. Powoli wlewać do ubitej śmietanki, cały czas miksując.
    Ubitą śmietankę dodawać po 1 łyżce do ostudzonego budyniu jajecznego. Gotowy krem nakładać na gofry, posypać jagodami.

Porady

Ci, którzy nie posiadają gofrownicy mogą zrobić w wersji klasycznej, pieczonej w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować