Ciasto marchewkowe z marchewkowym kremem

4.49 (203 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ciasto marchewkowe to jedno z z moich ulubionych,a to jest naprawdę pycha i ładnie się prezentuje

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:

    -4 jajka
    -1 szkl. cukru
    -3/4 szkl. oleju
    -2 szkl. maki
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -2 łyżeczki sody
    -2 łyżeczki cynamonu
    -3 szkl. startej marchwi

    Budyń marchewkowy:

    -2 duże marchewki
    -2 i 2/3 szkl. mleka
    -3 łyżki mąki ziemniaczanej
    -4 łyżki cukru
    -1 margaryna
Wystaw ocenę:

4.49 (203 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto marchewkowe Desery

Ciasto marchewkowe z marchewkowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka z cukrem na puszysta masę,dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia,soda i cynamonem,cały czas miksując wlewamy olej, na końcu dodajemy marchew,mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy ok.50 min. w temp.170 stopni
  • 2. Budyń: marchewki obieramy,kroimy na kawałki. 2 szkl. mleka podgrzewamy z cukrem i dodajemy marchew,gotujemy do miękkości,całość blenderujemy. mleko marchewkowe ponownie zagotowujemy, w pozostałem mleku rozrabiamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do gotującego mleka,gotujemy budyń. Odstawiamy do ostygnięcia. Margarynę ucieramy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu, miksujemy na gładką masę.
  • 3. Ciasto przekrawamy na 3 części i przekładamy masą. Dekorujemy pozostała masą i posypujemy startą czekoladą oraz cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować