gnocchi ziemniaczane z masłem szałwiowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jest to danie włoskie. Przepis dostałam od znajomej mieszkającej we Włoszech. Gnocchi można podawać, jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs i ryb

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków ( najlepiej odmiana mączysta)
    1 szklanka mąki
    1 pęczek szałwii
    80 g masła
    50 g parmezanu
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne

Gnocchi ziemniaczane z masłem szałwiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować i ugnieść. Ostudzone zagnieść z mąką na gładkie ciasto. Uformować wałek grubości palca, odcinać z niego kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczać widelcem. Gnocchi wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować około 5 minut. Odcedzić.
    W rondlu roztopić masło i około 1 minutę obsmażać na nim listki szałwii. Dodać do tego Gnocchi i podgrzać tak by się obtoczyły równomiernie w maśle. Doprawić solą i pieprzem, posypać startym parmezanem.
    Ugotowane Gnocchi można w lodowce przechowywać 2 dni.


Porady

trzeba uważać by nie przegotować gnocchi. dobrze ugotowane powinny być sprężyste.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

4.5 (141 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Gnocchi vel Gniotki z sosem szałwiowym

To może cię zainteresować