Gnocchi vel Gniotki z sosem szałwiowym

4.5 (141 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 15 min

Pyszne, delikatne kluseczki, do których pasuje każdy rodzaj sosu.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Składniki na gniotki:

    1 kg mącznych ziemniaków
    200 g pszennej mąki
    1 jajko
    1 płaska łyżka soli

    Sos:

    2 duże piersi z kurczaka
    2 łyżki oleju
    300 ml słodkiej śmietanki 12 %
    duży pęczek szałwii
    pół szklanki wody
    50 g masła
    łyżka mąki
    sól i pieprz do smaku
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Kluski Gnocchi Dania główne Sosy

Gnocchi vel gniotki z sosem szałwiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie tylko odrobinę (muszą być bardzo ciepłe) studzimy, obieramy i przeciskamy przez praskę.
    Na stolnicę przesiewamy mąkę.

    Do szklanki wbijamy jajko, dodajemy łyżkę soli i energicznie mieszamy.

    Do mąki dodajemy ziemniaki, jajko i szybko zagniatamy jednolite ciasto, które po wyrobieniu dzielimy na pięć części.

    Z każdej części formujemy około 1 cm wałeczki, które kroimy w 2 cm kawałki. Każdą kluseczkę toczymy pod dłonią by nabrała opływowych kształtów, przeciągamy wypukłą stroną widelca i układamy na stolnicy.

    Po zrobieniu wszystkich gnocchi przykrywamy je czystą, lekką ściereczką i pozostawiamy na piętnaście minut.

    W tym czasie gotujemy garnek wody.

    Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy chwilę starte ząbki czosnku, dodajemy pokrojone piersi, sól oraz pieprz. Następnie wlewamy słodką śmietankę i dusimy na małym ogniu przez dziesięć minut.

    Kluski wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę i wyciągamy zaraz po wypłynięciu.

    Sos zagęszczamy odrobiną mąki, pod koniec gotowania dodajemy posiekany pęczek szałwii i kawałek masła. Gorącym sosem polewamy gniotki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szałwia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-16

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kalafiorowe gnocchi

To może cię zainteresować