Pyszne, delikatne kluseczki, do których pasuje każdy rodzaj sosu.
1 godz. 15 min
Składniki:
Składniki na gniotki:
1 kg mącznych ziemniaków
200 g pszennej mąki
1 jajko
1 płaska łyżka soli
Sos:
2 duże piersi z kurczaka
2 łyżki oleju
300 ml słodkiej śmietanki 12 %
duży pęczek szałwii
pół szklanki wody
50 g masła
łyżka mąki
sól i pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
Gnocchi vel gniotki z sosem szałwiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie tylko odrobinę (muszą być bardzo ciepłe) studzimy, obieramy i przeciskamy przez praskę.
Na stolnicę przesiewamy mąkę.
Do szklanki wbijamy jajko, dodajemy łyżkę soli i energicznie mieszamy.
Do mąki dodajemy ziemniaki, jajko i szybko zagniatamy jednolite ciasto, które po wyrobieniu dzielimy na pięć części.
Z każdej części formujemy około 1 cm wałeczki, które kroimy w 2 cm kawałki. Każdą kluseczkę toczymy pod dłonią by nabrała opływowych kształtów, przeciągamy wypukłą stroną widelca i układamy na stolnicy.
Po zrobieniu wszystkich gnocchi przykrywamy je czystą, lekką ściereczką i pozostawiamy na piętnaście minut.
W tym czasie gotujemy garnek wody.
Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy chwilę starte ząbki czosnku, dodajemy pokrojone piersi, sól oraz pieprz. Następnie wlewamy słodką śmietankę i dusimy na małym ogniu przez dziesięć minut.
Kluski wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę i wyciągamy zaraz po wypłynięciu.
Sos zagęszczamy odrobiną mąki, pod koniec gotowania dodajemy posiekany pęczek szałwii i kawałek masła. Gorącym sosem polewamy gniotki.
Komentarze