na klopsiki:
ok. 500 g mieszanego mielonego mięsa (ja użyłam drobiowego i wieprzowego),
pół szklanki startego parmezanu,
około pół szklanki bułki tartej,
jajko,
łyżka lub dwie mleka,
starty ząbek czosnku,
kilka posiekanych listków świeżej bazylii,
sól, pieprz
na sos:
mała cebula,
około 250 - 300 g przecieru pomidorowego,
1/3 szklanki czerwonego wina,
sól, pieprz, świeża bazylia
na gnocchi:
kilogram ziemniaków,
około 2 szklanek mąki (może być więcej lub mniej),
łyżeczka soli
Gnocchi i klopsiki po neapolitańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połączyć produkty do przyrządzenia klopsików i dokładnie wyrobić. Mokrymi dłońmi formować klopsiki (moje były trochę większe od orzecha włoskiego) i szybko przesmażyć do zrumienienia, odłożyć na bok. Na patelni po klopsikach przesmażyć cebulę, ostrożnie dolać wino i poczekać, aż alkohol wyparuje. Dodać przecier, przyprawić, przemieszać chwilkę, do powstałego sosu włożyć klopsiki i dusić około 30-60 minut.
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Ostudzone zmielić lub dokładnie utrzeć, aż nie będzie grudek.
Dodać mąkę i sól, dokładnie wyrobić na jednolite, gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta odrywać kulki wielkości piłeczki golfowej, kawałki po kolei rozwałkować dłońmi na podłużny rulonik (warto podsypać blat mąką). Nożem kroić rulonik na maleńkie kluseczki, na każdej z nich można (nie trzeba) zrobić charakterystyczne wgłębienia widelcem (wystarczy kluseczkę przetoczyć po ząbkach widelca). Kluseczki ułożyć na czystej ściereczce, odstawić do wyschnięcia na godzinę. Wrzucać partiami do osolonego wrzątku (można dolać odrobinkę oliwy), kiedy wypłyną na powierzchnię są gotowe - zajmie to dosłownie 3 minuty. Podawać z klopsikami (lub innym ulubionym sosem), posypać parmezanem.
Komentarze