Truskawki na biszkopcie

0 (0 ocen)

..to klasyczny biszkopt przekazywany z pokolenia na pokolenie ;)

Składniki:

  • - Biszkopt:
    200 g mąki pszennej
    150 g mąki ziemniaczanej
    200 g cukru
    5 jajek
    2 łyżecz proszku do pieczenia
    5 łyżek wody
    - Nasączenie: 1 szkl wody z syropem truskawkowym
    - Krem:
    4 jajka
    1 szkl cukru
    2 kostki margaryny
    2 saszetki kawy rozpuszczalnej (nie granulowanej)
    - Warstwa wierzchnia:
    1/2 kg truskawek
    3 galaretki truskawkowe

Truskawki na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ... prosto z lodówki :) 1. - Na jasny blat
    ucieramy żółtka z wodą i cukrem. Mąki z proszkiem mieszamy i stopniowo dodajemy do kogla-mogla. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wszystko razem delikatnie mieszamy. I pieczemy w klasycznej, natłuszczonej tortownicy.
    - Na krem
    jajka z cukrem ucieramy na parze do gęstości. Studzimy. Obie margaryny w temperaturze pokojowej rozwiercamy z kawą i porcjami dodajemy masę jajeczną, miksujemy na puszysty krem i schładzamy.
    - Warstwa wierzchnia:
    Owoce umyć, przekroić na pół każdy z nich. Galaretki rozpuścić w połowie wody z przepisu i odstawić do lekkiego stężenia.
    - Biszkopt nasączyć syropem, wyłożyć zimny krem, wyrównać powierzchnię i ułożyć truskawki - zalać tężejącą galaretką.
    Całość schłodzić.
    Smacznego :)

Porady

..biszkopt nie musi być wysoki. Można lekko ściąć górną warstwę biszkoptu, by jego powierzchnia była równa.

Komentarze

Podobne przepisy