Truskawki na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Na jasny blat
ucieramy żółtka z wodą i cukrem. Mąki z proszkiem mieszamy i stopniowo dodajemy do kogla-mogla. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wszystko razem delikatnie mieszamy. I pieczemy w klasycznej, natłuszczonej tortownicy.
- Na krem
jajka z cukrem ucieramy na parze do gęstości. Studzimy. Obie margaryny w temperaturze pokojowej rozwiercamy z kawą i porcjami dodajemy masę jajeczną, miksujemy na puszysty krem i schładzamy.
- Warstwa wierzchnia:
Owoce umyć, przekroić na pół każdy z nich. Galaretki rozpuścić w połowie wody z przepisu i odstawić do lekkiego stężenia.
- Biszkopt nasączyć syropem, wyłożyć zimny krem, wyrównać powierzchnię i ułożyć truskawki - zalać tężejącą galaretką.
Całość schłodzić.
Smacznego :)
Porady
..biszkopt nie musi być wysoki. Można lekko ściąć górną warstwę biszkoptu, by jego powierzchnia była równa.
Komentarze